Grabar-Kitarović: Vlada da položi račune

Grabar-Kitarović je kazala da ne može reći da ne sarađuje uopšte s premijerom, ali da bi ta saradnja mogla biti puno bolja
2 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta-AP
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 23.03.2015. 16:30h

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nezadovoljna je ekonomskom situacijom u zemlji i traži da vlada položi račune.

Grabar-Kitarović je rekla da još nije dobila poziv za sjednicu Vlade koja bi se bavila tom tematikom, kako je tražila od premijera Zorana Milanovića.

"Očekujem polaganje računa o stanju u državi i da Vlada kaže koje se mjere preduzimaju kako bi se rješilo teško privredno i socijalno stanje", rekla je predsjednica u emisiji Hrvatskoga radija "S predsjednicom izvan protokola".

Grabar-Kitarović je kazala da ne može reći da ne sarađuje uopšte s premijerom, ali da bi ta saradnja mogla biti puno bolja i da "svi moraju prevazići svoje stranačke okvire, sesti i razgovarati jer saradnjom možemo više napraviti nego pojedinačno".

Ona je objasnila da ju je premijer zvao na sjednice Vlade, ali da ne želi doći na bilo koju od sednica, već na tematsku na kojoj, kako je rekla, u ime hrvatskih građana želi da Vlada "položi račune kakvo je tačno stanje u Hrvatskoj".

"Ne možemo u Hrvatskoj znati šta možemo očekivati od danas do sjutra kad Vlada tako brzo mijenja svoje mišljenje, poresku politiku, zakone i stiče se utisak da mi ne znamo kuda idemo i kuda bismo uopšte željeli da idemo", ocjenila je hrvatska predsednica.

Grabar-Kitarović se osvrnula i na preseljenje predsjedničke kancelarije, što je inicirala, objasnivši da se na Pantovčaku "osjeća kao riba u akvarijumu zbog izolovanosti lokacije".

"Htjela bih više da budem među građanima i da sjedište bude njima bliže", naglasila je ona.

Govoreći o bisti Josipa Broza koja je, na njen zahtjev, premještena iz predsjedničke kancelarije u Muzej hrvatskog Zagorja, Grabar-Kitarović je ponovila da smatra da bisti nije mjesto u kancelariji.

"Smatram da je puno bolje da je bista u Muzeju nego u predsjedničkoj kancelariji države koja je nastala osamostaljenjem nakon raspada bivše državne strukture i jednog definitivno totalitarističkog režima", obrazložila je ona.

Ponovila je svoj stav da je Josip Broz diktator, naglasivši da će uvijek odbijati da se njegovo ime izjednačava s antifašizmom ili antihitlerovskom pobjedničkom koalicijom iz Drugog svjetskog rata.

Ona je rekla da su članovi njene porodice bili antifašisti koji su se borili protiv Italijana, a za vraćanje Rijeke i Istre matici Hrvatskoj.

"Bili su antifašisti u Drugom svjetskom ratu, ali nisu bili komunisti, niti su ikad izjednačavali to što su radili, pa čak i to što su tada nosili crvenu zvezdu na kapi, s onim što se događalo nakon 1945. godine", rekla je Grabar-Kitarović.

Bonus video: