Srbija: Pronađen skelet mamuta star više od 10 miliona godina

"Sada su pronađeni djelovi butne kosti i karlice mamuta i čim vremenske prilike dozvole oni će biti izvađeni iz zemlje", kazali su stručnjaci iz Beograda i dodali da je sa lokalnom samoupravom već dogovoreno otvaranje stalne postavke nalazišta iz Blaca i okoline
73 pregleda 10 komentar(a)
arheologija, Foto: Shutterstock.com
arheologija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.03.2015. 14:10h

Prilikom odrona zemlje u dvorištu jedne kuće u Blacu pronađeno je paleontološko nalazište i skelet mamuta star više od 10 miliona godina.

Stručnjaci Prirodnjačkog muzeja iz Beograda Zoran Marković i Zoran Milivojević koji su posjetili nalazište, kazali su da je na tom mjestu otkriveno paleontološko nalazište još 1996. godine i da su tu već pronalaženi ostaci praistorijskih životinja, starih više od 10 miliona godina.

"Sada su pronađeni djelovi butne kosti i karlice mamuta i čim vremenske prilike dozvole oni će biti izvađeni iz zemlje", kazali su stručnjaci iz Beograda i dodali da je sa lokalnom samoupravom već dogovoreno otvaranje stalne postavke nalazišta iz Blaca i okoline.

Izvađeni manji djelovi skeleta mamuta za sada su smješteni u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju, a kada se oformi postavka u Blacu oni će biti pridruženi drugim eksponatima.

U opštini Blace nalazi se i arheološko nalazište spomenik prirode Prebreza, koje se prostire na gotovo jednom hektaru i gdje su pronađeni fosilni ostaci sisara koji više ne žive na evropskom kontinentu - zebre, antilope, mastodonta kao i ptica, koji su, kako je procijenjeno, stari između 10 i 16 miliona godina.

Bonus video: