NATO ILI RUSIJA?

Janjić: Srbija ne može da igra dvojnu igru

Prema riječima Janjića, situacija Srbije u političkom smislu je mnogo komplikovanija nego situacija Crne Gore. „Jer ima jednostavno političku elitu koja nema ni kapacitet, a ima i teže naslijeđe i mnogo veći uticaj i jednih i drugih – i NATO-a i Rusije“
64 pregleda 3 komentar(a)
Dušan Janjić, Foto: Arhiva Vijesti
Dušan Janjić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.03.2015. 12:51h

Srbija ekonomski i politički ne može da nastavi igru paralelne saradnje sa Alijansom i Rusijom, a nakon potpisivanja Individualnog partnerskog akcionog plana zemlja se kreće ka članstvu u NATO-u ili stoji u mjestu, poručio je analitičar Dušan Janjić.

Srbija je, kako su saopštili zvaničnici te zemlje, stupanjem na snagu Individualnog partnerskog akcionog plana ušla u novu fazu odnosa sa Alijansom, ali se time njena neutralnost ne dovodi u pitanje.

„Ako pogledamo sastav vojske, strategiju odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije, ona je pravljena po svim standardima NATO-a, a ako pogledamo obuke i sve ovo što je rađeno kroz Partnerstvo za mir, vidjeli smo da je Srbija došla do tačke koja se zove Individualni sporazum“, kazao je Janjić agenciji MINA.

To je, kako je rekao, vrh saradnje koju može imati jedna država koja nije članica.

„Poslije toga ili idete u članstvo ili stojite u mjestu. Dakle, Srbija ide u članstvo. Ako govorimo politički, mi imamo političku elitu koja manipuliše javnošću“, kazao je on.

Prema riječima Janjića, situacija Srbije u političkom smislu je mnogo komplikovanija nego situacija Crne Gore. „Jer ima jednostavno političku elitu koja nema ni kapacitet, a ima i teže naslijeđe i mnogo veći uticaj i jednih i drugih – i NATO-a i Rusije“.

Kako je rekao, Srbija više nema mogućnost da bira.

„Bio je taj jedan period kad je NATO uobrazio da mu ne treba proširenje, vidjeli smo kako je vježbao strogoću na Crnoj Gori. Sad su i oni shvatili, barem Amerikanci, iz ukrajinske krize, ponašanja Rusije, da je ovo tek početak vojno-bezbjednosnih konfrontacija Evrope, Amerike, Rusije i sigurno je da će se opustiti taj stav neširenja“, kazao je Janjić.

Sigurno će, kako je naveo, Srbija provesti neko vrijeme u ovom statusu, dok se ne ispune uslovi za članstvo.

„Ne mogu da kažem kad će to biti, ali u ovom momentu mi imamo oko 100 zajednički dogovorenih aktivnosti, što političkih, kakvi su treninzi u parlamentima, do vojnih, saradnje sa NATO-om“, dodao je Janjić.

U isto vrijeme, naveo je on, Srbija ima zakazane i vojne vježbe sa Rusijom i to će vrlo brzo biti lakmus papir.

„Poslije tih vježbi sa Rusijom, prvo je da li će se održati, drugo – ako se održe, vidjećemo šta će biti reakcija NATO-a. Vjerujem da ako se te vježbe održe, biće poslednje sa Rusijom koje su se održale, jer jednostavno ekonomski, politički, Srbija nema šansu da nastavi ovu dvojnu igru paralelne saradnje sa NATO-om i Rusijom“, zaključio je Janjić.