POSEBNI STATUT

Vojnicima NATO-a slobodan tranzit kroz Srbiju

Srbija se obavezala i da Regionalni centar za obuku "Jug" kod Bujanovca bude otvoren za sve države članice Partnerstva za mir i NATO, da postepeno usklađuje svoje propise u oblasti odbrane sa Evropskom Unijom, uništava viškove naoružanja
24 komentar(a)
NATO avion, Foto: Reuters
NATO avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2015. 12:06h

Vojnici NATO-a trebalo bi ubuduće da imaju slobodan tranzit kroz Srbiju, koriste srpsku vojnu infrastrukturu i budu "zaštićeni" posebnim statusom dok borave na teritoriji te države.

Ministri spoljnih poslova i odbrane Srbije, Ivica Dačić i Bratislav Gašić su 18. aprila u Briselu ozvaničili Individualni partnerski akcioni plan (IPAP), kojim se odnosi te države i NATO-a podižu na najviši nivo za partnerske države koje nijesu opredijeljena za članstvo u NATO-u.

Plan IPAP, kako prenosi Srna, podrazumijeva i potpisivanje SOFA sporazuma, koji Srbija već ima sa Sjedinjenim Američkim Državama i sa članicama NATO-a, a kojim se reguliše prelazak granice i nivo imuniteta za pripadnike NATO-a dok prolaze kroz Srbiju ili borave u njoj, kao i pristup vojnim objektima.

Srbija se obavezala i da Regionalni centar za obuku "Jug" kod Bujanovca bude otvoren za sve države članice Partnerstva za mir i NATO, da postepeno usklađuje svoje propise u oblasti odbrane sa Evropskom Unijom, uništava viškove naoružanja.

Predviđena je i obavezna stavka o saradnji sa NATO-om na polju javne diplomatije, ali to, kako tvrde sagovornici Srne, ne znači da Srbija treba "slijepo" da slijedi NATO vojnu doktrinu, akcije i spoljnu i bezbjednosnu politiku, već da sarađuje na podizanju svijesti o NATO standardima, aktivnostima u okviru Partnerstva za mir i promociji regionalne stabilnosti.

Direktor Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović rekla je da tačke iz IPAP-a ne ugrožavaju srpske vojne i odbrambene pozicije, niti dovode u pitanje saradnju sa drugim državama, uključujući Rusiju.

"Ne vidim zašto bi ovo izazvalo ikakve posebne reakcije Moskve. Uostalom, za septembar je zakazana zajednička srpsko-ruska vojna vježba", rekla je Joksimović.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kazao je da obaveze iz IPAP-a nijesu sporne, pa čak ni ona obaveza da se NATO vojnicima obezbijede slobodno kretanje i specijalni status.