Titova bista uklonjena iz predsjedničke palate

Grabar-Kitarovića više puta je Tita nazvala diktatorom i poručila da će njegovu bistu prepustiti nekoj drugoj ustanovi
142 pregleda 5 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Betaphoto/HINA
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 18.03.2015. 19:31h

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uklonila je danas bistu doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita iz predsjedničke rezindencije na Pantovčaku u Zagrebu.

Takav potez Grabar-Kitarovića najavila je tokom predsjedeničke kampanje, a više puta je Tita nazvala diktatorom i poručila da će njegovu bistu prepustiti nekoj drugoj ustanovi.

Iako je bista godinama izazivala polemike u javnosti, dosadašnji predsjednici Hrvatske, među kojima i prvi predsjednik Franjo Tuđman, osnivač Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) iz koje dolazi i nova predsjednica, nisu željeli da je uklone iz predsjedničkih dvora.

U saopštenju iz kabineta predsjednice Hrvatske navodi se da je danas obavljena primopredaja umjetničkih djela i ostalih artefakata zaostavštine Josipa i Jovanke Broz iz nekadašnje Vile Zagorje. Ta će djela biti predata na korisćenje Muzejima Hrvatskog zagorja u Titovom rodnom mjestu Kumrovcu.

Precizirano je da se među više od sto djela, nalaze Titovo poprsje rad kipara Antuna Augustinčićevo i još jedno gipsano, dva portreta, ulja na platnu Marina Tartaglie i Omera Mujadžića.

Sadašnji predsjednik HDZ Tomislav Karamarko više puta je kritikovao bivšeg predsjednika Iva Josipovića zbog Titove biste i poručivao da bi je on, da je predsjednik države, izbacio s Pantovčaka.

Karamarkove izjave izazvale su brojne kritike, a posebno bivšeg predsjednika Stjepana Mesića koji je rekao da je u Karamarkovoj izjavi sadržan ukus istorijskog revizionizma kojim "desnica bombarduje već više od dva desetljeća".

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas da su Josip Broz Tito i Franjo Tuđman najbolje što je država imala u datim razdobljima istorije i dodao da onaj ko to ne razumije, ne razumije ni hrvatsku istoriju.

Bonus video: