Protest više hiljada prosvetara: Poliven ministar Verbić

Radnici i ministar su imali novi sastanak, ali nisu postigli dogovor, a protest još traje
86 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2015. 15:12h

Srpski ministar prosvete Srđan Verbić posut je vodom tokom protesta više hiljada nezadovoljnih prosvetnih radnika.

Radnici i ministar su imali novi sastanak, ali nisu postigli dogovor, a protest još traje.

Kako su naveli predstavnici prosvetara, štrajk će se nastaviti, a oni i dalje ostaju pri svojim zahtjevima - traže hitnu sjednicu u parlamentu na kojoj će obrazovanje biti jedina tačka dnevnog reda, sastanak sa premijerom i predsjednikom države, kao i potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora.

Unija sindikata prosvetnih sindikata Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije nastaviće štrajk skraćivanjem časova na 30 minuta, a neće biti održavana ni pripremna nastava.

Dogovor nije postignut uz obrazloženje Verbića da zbog aranžmana sa MMF-om ne može da se izađe u susret prosvetnim radnicima koji traže bolji materijalni položaj.

"Vlada to ne može da obeća zbog aranžmana sa MMF i Ministarstvo prosvete nema taj novac u budžetu", rekao je Verbić i naveo da nema ovlašćenje da tako nešto potpiše.

Predstavnici dva reprezentativna sindikata prosvete koji štrajkuju četiri mjeseca su, na početku protesta u Beogradu, na pisarnici Doma Narodne skupštine za sve poslaničke grupe i Odbor za prosvetu i obrazovanje ostavili kutije u kojima se nalaze zahtjevi prosvetnih radnika.

Verbić, koji je dočekan glasnim zvižducima i negodovanjem, kratko je bio u masi i probio se do bine postavljene u parku Manjež, gdje je porazgovarao sa prisutnima, a zatim je pozvao predstavnike sindikata da dođu kod njega.

On je odbio poziv da se obrati okupljenima sa bine i dok je uz pratnju obezbjeđenja i policije prolazio kroz masu nazad do zgrade, Verbića je neko od prisutnih polio vodom.

Ubrzo su na razgovor sa ministrom otišli predsjednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Dragan Matijević i Milorad Antić iz Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Kako su rekli po povratku, nikakav dogovor nije postignut

"Vas 10.000 je pokazalo da nećemo dozvoliti da naš narod bude nepismen, ubog i kukavički", rekao je Matijević.

Matijević je prije odlaska na razgovor sa ministrom učesnike protesta pozvao na dostojanstvo.

Galerija

Bonus video: