Hrvatska: Većina građana podržava istraživanja nafte i gasa na Jadranu

Većina od 51 odsto građana smatra da bi Hrvatska i Italija trebalo zajedno da eksploatišu Jadran
2 komentar(a)
nafta (Novine), Foto: Arhiva Vijesti
nafta (Novine), Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.03.2015. 10:39h

Hrvatska Vlada najavljuje da će u junu izdati prve dozvole za istraživanje nafte i gasa na Jadranu i, prema istraživanju Nove TV, većina građana nema ništa protiv, ali ne bi bilo loše raspisati referendum o tome.

Da treba ići u istraživanje i ne raspisivati referendum, misli 29 odsto građana, ali 36 odsto njih smatra da treba istraživati, ali i raspisati referendum.

Protiv istraživanja Jadrana pod bilo kakvim uslovima je 31 odsto građana. Ne zna četiri odsto ispitanika, prenosi SEEbiz.

Većina od 51 odsto građana smatra da bi Hrvatska i Italija trebalo zajedno da eksploatišu Jadran. Njih 34 odsto misli da se hrvatska Vlada treba boriti da se uspostavi zabrana eksploatacije. Da ne treba raditi ništa, misli četiri odsto građana, a ne zna ili ne želi reći njih 11 odsto.

Nakon istraživanja dolazi eksploatacija. A ako bi se na referendumu odlučivalo treba li pristupiti tome ili ne, Hrvatska je podijeljena. Njih 46 odsto na mogućem bi referendumu zaokružilo "protiv2 vađenja nafte i plina, a "za" bi zaokružilo 43 odsto građana. Ne zna ili nije sigurno njih 11 odsto.

Ako bi kojim slučajem Hrvatska krenula u eksploataciju i počela zarađivati, većina građana misli da novac treba ulagati u pokretanje proizvodnje i industriju i to njih 65 odsto. U obrazovanje bi ulagalo njih 50 odsto, u zdravstvo i ekološku zaštitu Jadrana po 45 odsto njih.

Da se vraća javni dug, želi 39 odsto građana. U obnovljive izvore energije ulagalo bi njih 38 odsto, u penzijske fondove njih 31 odsto, a u saobraćajnu infrastrukturu 24 odsto ispitanika. U nešto drugo ulagalo bi njih četir odsto, a ne zna četiri odsto ispitanih.

Bonus video: