Ko je kriv za smrt sedam osoba, Lončar: Beba je morala u veći grad

Blic je danas objavio tri moguća scenarija. Prema jednom od njih, u javnosti se spekuliše kako je helikopter ostao bez goriva i da je to razlog zašto nije eksplodirao prilikom pada
10 komentar(a)
Beograd helikopter, Foto: Reuters
Beograd helikopter, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2015. 10:33h

Ko je kriv za nesreću u kojoj je poginulo sedam osoba, pitanje je koje, nakon saopštenja Vojske Srbije o padu helikoptera, pitanje je na koje javnost traži odgovor, piše Blic.

Vojska Srbije je saopštila da je helikopter bio ispravan, imao je odličnu opremu i prošao je sve provjere.

Što se tiče pilota i tehničara, oni su bili veterani koji su iza sebe imali nebrojeno sati leta, ali i koji su učestvovali u herojskim podvizima tokom akcija spasavanja u Obrenovcu i Feketiću.

U Vojsci Srbije, piše Blic, kažu da su stradali piloti bili najbolje što su imali u svojim redovima i da su šanse da je do pada došlo njihovom greškom gotovo mizerne.

Blic je danas objavio tri moguća scenarija. Prema jednom od njih, u javnosti se spekuliše kako je helikopter ostao bez goriva i da je to razlog zašto nije eksplodirao prilikom pada.

Spasioci su za Blic kazali da je letjelica izgledala poput „limenke“ i tri tijela su ispala iz nje prilikom pada. Ekipa Blica je pokušala da na konferenciji za medije postavi pitanje o gorivu, ali to im nije dozvoljeno.

Ako je istina da je helikopter bio u potpunosti ispravan, kao jedan od glavnih krivaca navode se, piše Blic, loši vremenski uslovi u kojima piloti nisu mogli da se snađu, pa je tako došlo do pada letjelice. Ista posada je, međutim, učestvovala i u ekstremnijim akcijama, gdje su vremenski uslovi takođe bili podjednako katastrofalni.

Vojne starješine su saopštine da se, uprkos složenim vremenskim uslovima, "sa ovim helikopterom i posadom to moglo prevazići“.

"Naše je bilo da organizujemo, kada se nadležni dogovore gdje će biti slijetanje, da sačeka medicinska ekipa i sanitet. Da li bi to bio Niš, Kragujevac ili Beograd odluka je koja zavisi od više faktora. Njihova procjena je bila da je dijete, koje je staro pet dana i teško tri kilograma, životno ugroženo i da pomoć mora da mu se pruži u većem centru gdje ima adekvatnih uslova i kadra za takvo oboljenje", istakao je Lončar

Nadležni Vojske Srbije su na jučerašnjoj konferenciji decidno odbacili mogućnost da je oprema naletjelici otkazala. Ipak, postoji sumnja da je u nekom trenutku oprema na helikopteru otkazala. Vojni analitičari upozoravaju da se u opremu ne samo ovog helikoptera već i ostalih u vlasništvu Vojske Srbije, odavno nisu ulagale „ozbiljnije“ pare i da je kvar mogao dovesti do ove velike tragedije, piše Blic.

Još jedno od pitanja koje je postavljano ovih dana je i zašto se insistiralo na tome da beba bude prebačena u Beograd, umjesto u neki bliži zdravstveni centar.

Srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je helikopter Vojske Srbije krenuo ka Beogradu jer je beba morala da dobije pomoć u većem zdravstvenom centru.

Kako je Lončar objasnio, gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a, nadležni ljekari su procijenili da nema dovoljno vremena da se životno ugrožena beba preveze drumom preko Kopaonika.

"Naše je bilo da organizujemo, kada se nadležni dogovore gdje će biti slijetanje, da sačeka medicinska ekipa i sanitet. Da li bi to bio Niš, Kragujevac ili Beograd odluka je koja zavisi od više faktora. Njihova procjena je bila da je dijete, koje je staro pet dana i teško tri kilograma, životno ugroženo i da pomoć mora da mu se pruži u većem centru gdje ima adekvatnih uslova i kadra za takvo oboljenje", istakao je Lončar, prenosi agencija Tanjug.

Prilikom pada helikoptera Mi-17 Vojske Srbije u petak u 22.30 časova u blizini aerodroma "Nikola Tesla" poginulo je sedam osoba - pored posade VS, lekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Posada helikoptera pošla je u spasavanje bebe koja se nalazila u sanitetskom vozilu, blokiranom zbog odrona na Ibarskoj magistrali kod Raške.

Sletjeli su u kasarni u Raškoj, gdje se vozilo sa bebom u inkubatoru ipak probilo nakon što je djelimično raskrčen put. U Mi-17, u pratnji ljekara Ljajića i anestetičara Veselinovića, unijeta je beba u inkubatoru, sa manjim zalihama kiseonika. Poletjeli su prema Beogradu, gdje je u Institutu za majku i dijete trebalo zbrinuti dijete.

U međuvremenu, došlo je do pogoršanja vremenskih uslova. Letjelica se srušila u blizini beogradskog civilnog aerodroma.

Bonus video: