Srbija: Danas Dan žalosti

Grad Novi Pazar proglasio je trodnevnu žalost i biće otkazane sve manifestacije u gradu
61 pregleda 0 komentar(a)
Beograd helikopter, Foto: Reuters
Beograd helikopter, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2015. 09:07h

U Srbiji se danas obilježava Dan žalosti, zbog nesreće helikoptera Vojske Srbije u kojoj je poginulo sedam osoba, među kojima i jedna beba.

Grad Novi Pazar proglasio je trodnevnu žalost, i biće otkazane sve manifestacije u gradu.

U nesreći su poginuli pilot Omer Mehić, kapetan Milovan Đukalić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač zastavnik Ivan Miladinović, ljekar Ževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Akcija spasavanja bolesne bebe iz Novog Pazara počela je oko 21 sat, kada je odron presjekao put sanitetu ka kragujevačkoj bolnici. Dijete je imalo probleme sa disajnim organima i bilo je u teškom stanju, a postojala je opasnost da ostane bez kiseonika na putu, jer su zalihe bile pri kraju.

Vojna transportna letilica angažovana u akciji spasavanja bebe od pet dana stigla je do Beograda oko 22 sata, ali je zbog loših vremenskih uslova morala da kruži u blizini aerodroma u potrazi za pogodnim mjestom za slijetanje.

Načelnik Genaralštaba Vojske Srbije Ljuibiša Diković rekao je da je uviđaj završen i da istražni organi nastavljaju da rade svoj posao u skladu sa zakonom.

"Hiljade života su do sada spasili, u akcijama spasavanja od poplava, požara, snežnih mećava, nažalost, život bebe rođene pre pet dana nisu uspjeli da spasu i za taj poduhvat su dali svoj život", rekao je Diković na konferenciji za novinare.

On je izrazio najdublje saučešće porodicama poginulih pripadnika vojske i civila koji su nastradali.

Komandant 204 vazduhoplovne brigade Predrag Bandić rekao je da je posada sačinjena od istinskih heroja, koji su dežurali.

On je naveo da je naređenje izdao lično, na osnovu odluke ministra odbrane.

“Oko 22 sata i 15 minuta uslijedila su dva neuspješna pokušaja za slijetanje, u 22 sata i 30 minuta izgubljena je komunikacija. Prije polijetanja uvjereni smo u ispravnost helikoptera, a posada je ponos svakog komandanta pa i mene", naveo je Bandić.

Bonus video: