Nikolić: Rasvijetliti sve okolnosti tragedije, zbrinuti porodice žrtava

"Jedno humano, veličanstveno djelo pretvorilo se u tragediju koja je duboko potresla Srbiju", ocijenio je Nikolić i istakao da je cijela nacija u potpunom šoku.
0 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Foto: Beta/AP
Tomislav Nikolić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.03.2015. 13:54h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da se "jedno humano, veličanstveno djelo pretvorilo u tragediju koja je duboko potresla Srbiju" i da se mora "sačuvati pribranost i rasvijetliti sve okolnosti koje su dovele do tragedije".

Nikolić je danas u Predsjedništvu Srbije razgovarao s ministrom odbrane Bratislavom Gašićem i načelnikom generalštaba Vojske Srbije Ljubišom Dikovićem, povodom pada helikoptera VS koji se dogodio u petak uveče. Tom prilikom je poginulo sedam osoba.

U saopštenju se navodi da je Nikolić naglasio da ta tragedija potresa čitav region i da su njene razmjere veće nego što bilo ko u ovom trenutku može da sagleda.

"Jedno humano, veličanstveno djelo pretvorilo se u tragediju koja je duboko potresla Srbiju", ocijenio je Nikolić i istakao da je cijela nacija u potpunom šoku.

On je podvukao da se mora sačuvati pribranost i rasvijetliti sve okolnosti koje su dovele do tragedije.

Predsjednik Srbije je zahtjevao od ministra Gašića i načelnika Dikovića kompletan izvještaj u najbržem mogućem roku.

"Jedino istina i iznošenje činjenica mogu razvijati svaki tračak sumnje i očuvati kredibilitet institucije od najvećeg povjerenja među građanima Srbije", rekao je Nikolić.

On je istakao važnost kontinuirane brige o porodicama poginulih, na prijateljski i neposredan način.

Ministar odbrane Bratislav Gašić je zahvalio predsjedniku na podršci i izvijestio ga o podacima kojima vojska trenutno raspolaže.

"Što se tiče porodica, one će biti obezbijeđene u skladu sa zakonom", rekao je Gašić.

On je naglasio da je veoma važno otkloniti sve sumnje i da će izvještaj Komisije o tome šta se desilo biti precizan i nedvosmislen.

Gašić je istakao važnost sloge u vojsci, koja je izložena čestim napadima i podvukao da će učiniti da se ostvari jedinstvo u toj instituciji.

Sastanku su prisustvovali i komandant vazduhoplovstva i PVO Ranko Živak, zamjenik NGš Jovica Draganić, zamjenik komandanta združene operativne komande Slavoljub Janićijević i pukovnik Milorad Vidaković načelnik odjeljenja za planiranje u upravi za operativne poslove.

Helikopter Mi17 se u petak u 22.30 srušio u blizini aerodroma "Nikola Tesla". U nesreći su živote izgubili piloti Omer Mehić i Milovan Đukarić, mehaničari letači Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, ljekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba porodice Ademović iz Novog Pazara.

Bonus video: