Beograd: Srušio se vojni helikopter, sedmoro stradalo

"Do sada su iz požara, sniježnih mećava i poplava ovi heroji spasili hiljade života, ali život jedne bebe nisu uspjeli da spasu", rekao je načelnik generalštaba Vojske Srbije
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2015. 17:45h

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da se helikopter Vojske Srbije, angažovan u akciji spasavanja bolesne bebe iz Novog Pazara, srušio nedaleko od beogradskog aerodroma. Prema informacijama Ministarstva, svih sedam osoba koje su se nalazile u letjelici, uključujući i bebu, stradale su.

Televizija N1 javlja da se helikopter srušio na oko kilometar od aerodroma, u blizini auto-puta.

Ministar odbrane Bratislav Gašić ocijenio je danas da su piloti koji su poginuli u padu helikoptera koji je prevozio životno ugroženu bebu iz Raške u Beograd, bili najbolji piloti koje je Vojska Srbije (VS) imala.

"Njihova pogibija je nemjerljiv gubitak za nas. Ti piloti su letjeli u operacijama spasavanja širom Srbije a letelica kojom su upravljali je bila jedna od najboljih u sastavu VS, namijenjena operacijama traganja i spasavanja i opremljena svim uređajima za letjenje noću i u složenim uslovima", kazao je Gašić na vanrednoj sjednici Vlade Srbije.

Prema riječima premijera Aleksandra Vučića, u udesu helikoptera stradali su pripadnici Vojske Srbije major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukelić, Nebojša Trajić i Ivan Miladinović, ljekar Dževad Ljajić i anestetičar Miroslav Veselinović iz Novog Pazara, kao i beba iz porodice Ademović.

Vlada je tom prilikom proglasila nedelju, 15. mart danom žalosti u Srbiji zbog pogibije sedam osoba u padu helikoptera VS kod aerodroma "Nikola Tesla".

Prema saznanjima B92, helikopter "Mi-17" je stigao do Beograda oko 23 sata ali nije uspio da sleti na aerodrom zbog loših vremenskih uslova i magle. U 2.10 sati kontrola letjenja je izgubila kontakt sa posadom letjelice.

Izuzetno loši uslovi su cijele noći otežavali avio-saobraćaj iznad Beograda i zbog guste magle i slabe vidljivosti su avioni ili kružili iznad aerodroma "Nikola Tesla" ili su preusmjeravani na druge aerodrome.

Kako je naveo novinar specijalizovan za vazduhoplovstvo i urednik sajta Tangosix.rs Petar Vojnović, vertikalna vidiljivost je bila tek 70 metara, što predstavlja izuzetno nepovoljne uslove za letjenje.

Reporter RTS je javio da su tokom noći bili upaljeni reflektori na stadionima Partizana i Crvene zvezde, kako bi helikopter mogao tamo da se prizemlji, ali piloti nisu uspjeli u toj namjeri.

Bilo je predviđeno da helikopter sleti u Beograd i da beba stara pet dana bude prevezena na Intitut za majku i dijete.

Bebu su juče po podne prevozili sanitetom iz Novog Pazara u bolnicu u Kragujevac, kada se na putu u blizini Raške dogodio odron i sanitet je ostao zarobljen. Novorođenče ima problema sa disajnim putevima i u teškom je stanju, a u sanitetskom vozilu nije bilo dovoljno kisonika da bi se čekalo na raščišćavanje puta.

U vozilu je bilo rezervi kiseonika za bebu za oko sat vremena, pa je evakuacija bebe hitno naređena.

Diković: Formiraće se komisija u vezi sa padom helikoptera

Načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio je danas da će vojska formirati komisiju koja treba da utvrdi uzroke pada helikoptera, kao i eventualnu odgovornost za tu nesreću.

"Letejlicu smo pronašli tokom noći, što je bilo veoma teško. Istražni organi su uradili početni dio posla, i nastaviće sa istragom u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima", kazao je Diković na vanrednoj konferenciji za štampu Ministarstva odbrane u Beogradu.

On je ocijenio da je nesreća, u kojoj je stradalo sedam osaba, "velika tragedija za porodice stradalih i Vojsku Srbije".

"Do sada su iz požara, sniježnih mećava i poplava ovi heroji spasili hiljade života, ali život jedne bebe nisu uspjeli da spasu", rekao je Diković.

Vlada proglasila dan žalosti

Vlada Srbije usvojila je danas odluku da nedjelju 15. mart proglasi danom žalosti zbog pada helikoptera.

Vlada je izjavila saučešće poradicama stradalih .

Nikolić: Naša srca ispunjena tugom, ali i ponosom

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je telegram saučešća porodicama nastradalih.

"Cijelu Srbiju je duboko potresla tragedija koja se dogodila sinoć kod aerodroma 'Nikola Tesla'. Humanost koju su iskazali Omer, Milovan, Nebojša, Ivan, Dževad i Miroslav čini sve građane ponosnim što su imali tu čast da među njima budu tako izuzetni ljudi. Naša srca su ispunjena tugom, ali i ponosom. Slava im", navodi se u telegramu Nikolića.

Saučešće Đukanovića i Vujanovića

Premijer Milo Đukanović izrazio je saučešće srpskom premijeru Aleksandru Vučiću povodom smrti sedam osoba u tragičnoj helikopterskoj nesreći u blizini Beograda

"Obavljajući svoju humanu misiju, kao i nebrojeno puta do tada, pripadnici Vojske Srbije i zdravstveni radnici iz Novog Pazara izgubili su svoje živote u pokušaju da spasu životno ugroženu bebu. Padom helikoptera porodice nastradalih su izgubili svoje najmilije, a građani Srbije svoje hrabre i odgovorne građane. U ovim teškim trenucima, u ime Vlade i građana Crne Gore, kao i u svoje ime, izražavam najdublje saučešće porodicama nastadalih i svima koje je ova teska nesreća pogodila", navedeno je u telegramu Đukanovića.

Telegram saučešća predsjendiku Srbije, Tomislavu Nikoliću, uputio je crnogorski predsjednik, Filip Vujanović.

Saučešće Krivokapića: Surovost prirode nije dopustila da se spasi mladi život

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić uputio je srpskoj koleginici, poodici nastradale bebe i građanima Srbije izraze saučešće povodom helikopterske nesreće.

“Vijest o tragičnom ishodu spašavanja tek započetog života nas je sve potresla. Građani Crne Gore iskreno učestvuju u bolu sa porodicama stradalih, u ovoj humanoj akciji”, navodi se u saučešću.

“Surovost prirode ovoga puta nije dopustila da se spasi mladi život. Ovo je trenutak koji poziva na zajedništvo i saosjećanje u posebno teškom trenutku za porodicu Ademović i porodice pilota i doktora koji su pokazali svoju punu humanost i hrabrost”.

Pao jedan od dva Mi-17 u upotrebi u Vojsci Srbije

Transportni helikopter Mi-17 bio je jedan od svega dva primjerka te letjelice koja je korišćena u Vojsci Srbije.

Ta dva helikoptera Mi-17 su letjela u sastavu 890. mješovite helikopterske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade u Batajnici, a u Vojsci Srbije imali su internu oznaku HT-48 (Helikopter Transportni 48).

U pitanju su letjelice sa evidencijskim oznakama 12550 i 12551.

Helikopteri su originalno proizvedeni za Sovjetski Savez 1989. i 1991. godine, a u Srbiju su uvezeni polovni 1997. godine za potrebe Jedinice za specijalne operacije Resorsa državne bezbjednosti, koja ih je koristila na Kosovu.

Vojska Srbije preuzela je dva helikoptera Mi-17 2006. godine i remontovala ih 2010. godine, nakon čega su uključeni u upotrebu.

Helikopteri Mi-17 predstavljaju unaprijeđenu verziju najpoznatijeg sovjetskog transportog helikoptera Mi-8, koji se takođe koristi u Vojsci Srbije.

U pitanju je srednji transportni helikopter koji se koristi u desetinama armija svijeta a koji, u odnosu na Mi-8, ima jači motor i unaprijeđenu avioniku.

Prosječna starost transportnih helikoptera VS skoro 33 godine

Prosječna starost flote transportnih helikoptera koji lete u Vojsci Srbije iznosi gotovo 33 godine, a najmlađi helikopter koji leti je Mi-17 koji je proizveden prije četvrt vijeka.

Helikopter Mi-17 koji je preostao nakon pada proizveden je 1989. godine i u službi je 26 godina.

Galerija

Bonus video: