Kraljevo: Nakon smrti oca, djevojčica preuzela brigu o kravama i imanju

Jovana je i ranije, dok joj je otac bio živ radila sa njim i naučila da hrani i pomuze krave, ali i nadgleda one koje su stelne
113 pregleda 5 komentar(a)
Jovana Radenković, Foto: N. Božović; 24sata.rs
Jovana Radenković, Foto: N. Božović; 24sata.rs
Ažurirano: 09.03.2015. 15:13h

Kada je Jovani Radenković iz Lađevaca kod Kraljeva umro otac, djevojčica je preuzela posao oko imanja i stoke. Njena majka je morala da se brine o mlađoj djeci, a na 14-godišnju djevojčicu su pali svi poslovi oko 27 krava koje dnevno daju i do 300 litara mlijeka.

Učenica 8. razreda do šest mora da završi sve poslove, kako bi na vrijeme stigla u školu.

Svoju majku je podržala u njenoj namjeri da ne usitnjuje imanje i ne rasprodaje stoku, nakon što joj je otac Novica tragično nastradao, kada se u novembru prevrnuo sa traktorom.

"Nije teško, jer ja volim ovo da radim. Oni su htjeli da sve ove krave prodamo. Mislim ne baš sve. Da ostane nekoliko. Ja sam onda rekla da mi to možemo. Da mi to hoćemo. Znači da onaj ko ima volju i hoće taj sve i može", kaže Jovana za 24sata.rs

Jovana je i ranije, dok joj je otac bio živ radila sa njim i naučila da hrani i pomuze krave, ali i nadgleda one koje su stelne.

U velikom domaćinstvu poput ovog u Lađevcima kod Kraljeva, sa tri štale i toliko grla stoke posla ima uvijek. Stoci treba položiti barem 30 bala sijena dnevno. Svaka bala sijena teška je oko 15 kilograma. Sve to Jovana radi.

Malo vremena za predah Jovana ima tek poslije škole, kada može da se opusti uz kakvu knjigu.

"Veliko je to optrećenje za Jovanu, ali ona ne želi to da prizna. Uklopa se u poslove, ali i u školu, jer je odlična učenica. Ujutru ustajemo u 5 sati, uradimo šta imao u štalama, i onda ona ide u školu, a ja čuvam djecu i spremam kuću i jelo. Kada se vrati, Jovana ruča i idmah se vraća poslovima u štalama. Uči tek uveče kada mala djeca odu na spavanje", priča Jelena Radenković, Jovanina majka.

Bonus video: