Meuči: Potrebni napori da žene ostvare prava

Šef Euleksa je naveo da rezultati izgradnje mira uvijek utiču pođednako na muškarce i žene i da zbog toga žene treba da budu podjednako uključene u procese izgradnje mira, kako bi oni postali održivi
0 komentar(a)
Euleks, Foto: Eulex-kosovo.eu
Euleks, Foto: Eulex-kosovo.eu
Ažurirano: 08.03.2015. 08:10h

Šef Euleksa Gabrijele Meuči izjavio je da su potrebni dalji napori kako bi se osiguralo da žene imaju jednake mogućnosti da ostvare svoja prava kao i muškarci.

On je, povodom Međunarodnog dana žena, u pisanoj izjavi naveo da na Kosovu ima napretka u stavovima prema ženama, da sada postoje brojne inicijative koje imaju za cilj podizanje svijesti o pitanjima rodne ravnopravnosti između žena i muškaraca u kući i u javnom životu.

"Žene imaju sve veći pristup obrazovanju i zapošljavanju, kao i oblasti vladavine prava. Međutim, potrebni su dalji napori kako bi se osiguralo da žene imaju jednake mogućnosti da ostvare svoja prava kao i muškarci", kazao je Meuči.

Šef Euleksa je naveo da rezultati izgradnje mira uvijek utiču pođednako na muškarce i žene i da zbog toga žene treba da budu podjednako uključene u procese izgradnje mira, kako bi oni postali održivi.

To je ono što se naglašava u Rezoluciji 1325. Savjeta bezbjednosti UN, a Euleks je dužan da tu Rezoluciju "uzme u obzir kako u svojim unutrašnjim, tako i u spoljašnjim djelatnostima", jer je to od posebnog značaja u zemljama koje su i izašle iz konflikta, kao što je Kosovo.

Zamjenica šefa naše misije, Žole Vašter je tokom 30-togodišnje karijere stigla do vrha u sredinama u kojima dominiraju muškarci, uključujući francusku Vojsku i francusku Žandarmeriju, kazao je Meuči.

On je podsjetio da u Eulesku radi veliki broj žena među sudijama, tužiocima i policajcima i da se radi o ženama koje su napredovale u karijeri u obalstima u kojima domoniraju muškarci.

Meuči je sa svojom zamjenicom Vašter snažno podržao inicijativu Međunarodnog dana žena i zajedno su pozvali žene na Kosovu da ne dozvole da pretpostavke društva o ulogama žena stanu na put onome što žele da postignu.

"Takođe pozivam sve muškarce na Kosovu da razmisle o suštinski bitnoj ulozi žena u promovisanju i unaprjeđenju mira u svijetu", zaključio je Meuči.

Bonus video: