Arhitekte Srbije: Beograd na vodi je potpuni promašaj

Do danas se u tumačenju ideja "Beograda na vodi" nije pojavio nijedan stručnjak vrhunskog kredibiliteta kao zastupnik te ideje, već sve rade anonimne ličnosti, obrađivači, po nalozima političkih struktura ili iz inostranstva, tvrdi ovo udruženje.
1807 pregleda 15 komentar(a)
Beograd na vodi, Foto: BETAPHOTO
Beograd na vodi, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 07.03.2015. 10:46h

Akademija arhitekture Srbije upozorila je Vladu Srbije i beogradske vlasti da će biti "najdirektnije odgovorne za haos" koji bi u Beogradu mogao uskoro da nastane ukoliko se nastavi realizacija projekta "Beograd na vodi".

To udruženje koje čini 40 članova, među kojima je 17 profesora Univerziteta, stvaraoci koji su poslednjih 60 godina planirali, projektovali i gradili u Beogradu, gradovima Srbije i širom svijeta, pozvalo je Vladu i gradske vlasti da "hitno" obustave taj projekat.

"Beograd na vodi je potpuni promašaj i nikakva naknadna upumpavanja navodnih korekcija ne mogu mu pomoći da zaživi načinom koji odgovara tehničkim zahtjevima i potencijalu prostora u koji bi neko da ga useli", naveli su u saopštenju upućenom premijeru i ministrima, poslanicima i gradonačelniku Beograda i odbornicima Skupštine Grada i građanima Beograda i Srbije.

Udruženje je podsjetilo da Srbija ima 4.500 arhitekata i urbanista, od toga 2.500 samo u glavnom gradu, i dodalo da je "ponižavajuća činjenica da je jedna maketa kojoj se ne zna ni autor ni porijeklo, postala glavna matrica dalje razrade prostornog plana, za najvrjedniji dio grada, umjesto urbanističkog plana".

"Sam projekat i način njegovog sprovođenja obiluju nizom zakonskih prekršaja, a sve u interesu jedne navodno isplative ekonomske zamisli, u sadejstvu s privatnim investitorom - počev od zloupotrebe zakonskih odredbi o opcijama kada se i za šta izrađuje Prostorni plan područja posebne namjene (PPPPN), u koje se centralni prostor prijestonice Srbije nikako ne da podvesti", ukazali su članovi Akademije (AAS).

U svim koracima tokom 2014. izigrani su, sukcesivno, "svi aspekti demokratije" u vezi s "ciljem koji je jedan čovjek promovisao", navodi se i dodaje da su "izvršne vlasti Republike i Grada prinudile sve, i stručnjake-namještenike i beogradske odbornike, na strahovito opasne izmjene odredaba Generalnog urbanističkog plana".

"Ružičasti PPPPN koji je donijet, zapravo legalizuje najveću divlju gradnju na svijetu. Plan je bio predmet fingiranog, farsičnog javnog uvida. Analiza plana i ogroman broj pristiglih ozbiljnih primedbi ukazali su da je njegova realizacija na ovom prostoru sasvim neodrživa, po svakom aspektu", upozorila je AAS.

AAS je ukazala i na nejasnoću "ko je, kako i zašto prepustio inostranim partnerima da donose odluke koje se u Srbiji samo poslušnicki razrađuju".

Prekršen je Član 89. Ustava Srbije, koji govori o kulturnom nasleđu i opštem interesu naroda i države - navode članovi udruženja, "kao i niz zakona Srbije, niz međunarodnih povelja, konvencija, rezolucija, pravila i smjernica... Savjeta Evrope o pravu na grad, koje je Srbija potpisala i ratifikovala".

Stručnjaci nekad veoma poštovanog Urbanističkog zavoda Beograda primorani su da po jednoj maketi, za dva mjeseca, urade "nakaradan, isfabrikovan, profesionalno apsolutno neprihvatljiv i nepopravljiv" plan i time prekrše sve etičke norme i profesionalne standarde.

To je "plan u kojem nema ni jednog kreativno zasnovanog urbanog prostora, niti jedne urbane ugodnosti koja bi mu privukla mase pješaka, građana, a kojima bi ovaj dio grada morao biti namijenjen", dodaje AAS.

Do danas se u tumačenju ideja "Beograda na vodi" nije pojavio nijedan stručnjak vrhunskog kredibiliteta kao zastupnik te ideje, već sve rade anonimne ličnosti, obrađivači, po nalozima političkih struktura ili iz inostranstva, tvrdi ovo udruženje.

"Hoće li ikada Beogradu biti potrebni sklepanim planom predviđeni ogromni kvadrati i totalno neprimjereni brojevi spratova na toj lokaciji? Da li se zna kako riješiti problem saobraćaja kada inženjerska računica kaže da bi samo Savska ulica trebalo da se proširi na po šest traka za svaki smjer? Da li se zna kako obezbijediti 25 miliona kubika vode dnevno, kako 100 megavata nove instalisane snage električne energije? Kako izgraditi 40.000 parking odnosno garažnih mjesta u ekstremno visokoj podzemnoj vodi? Da li se zna kako, iz saobraćajnog grotla, uredno odnijeti tri miliona kubnih metara iskopa?", upitali su članovi AAS.

Ovu deklaraciju Akademija je jednoglasno usvojila na održanoj sjednici.

AAS je reprezentativno udruženje arhitektonske struke, nezavisna naučno-umjetnička asocijacija stvaralaca, dobitnika najviših priznanja u oblasti arhitekture, urbanizma, istorije i teorije arhitekture. Predsjednik AAS je Mihajlo Mitrović, izvršni sekretar Miloš Raonić, a članovi Upravnog odbora Slobodan Mašić, Ljubinko Pusić, Anka Stojaković i Branislav Jovin.

Vučić: Radovi na Beogradu na vodi od ljeta

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će na ljeto početi radovi na projektu "Beograd na vodi".

On je novinarima tokom posjete gradilištu buduće beogradske željezničke stanice "Prokop" ponovio da se već priprema teren i da je uklonjeno 158 od 211 objekata na prostoru predviđenom za "Beograd na vodi". Vučić je rekao da će na tom projektu biti angažovane domaće firme koje su pokazale da imaju reference, ali i firme iz regiona.

"Silazak Beograda na rijeke je istorijska stvar. O tome sanjamo od kraja Drugog svjetskog rata", rekao je Vučić.

Zašto se odlaže projekat Beograd na vodi

Transparentnost Srbija (TS) zatražila je od nadležnih da odgovore zašto se odlaže početak projekta Beograd na vodi, kao i da saopšte koji su ugovori o tom poslu do sada potpisani.

TS je naveo da je projekat sada odložen kao što je i najavljen - kroz izjave političara, odnosno gradonačelnika Beograda Siniše Malog, koji je sada početak radova najavio za ljeto, dok je Vučić 13. oktobra 2014. izjavio da će to biti najkasnije u aprilu ili maju 2015. godine.

TS je naveo i da nije saopšteno zbog čega još nije potpisan najavljeni ugovor sa investitorom iz UAE o javno-privatnom partnerstvu. TS je istakao da je važno da građani znaju pod kojim uslovima će početi izgradnja i "uz kakva ulaganja i poslovne rizike koje će preuzeti" Srbija.

Bonus video: