PROPUSTILI PRILIKU

Bez dogovora o formiranju vlade FBiH

Sastanku su prisustvovali čelnici Stranke demokratske akcije (SDA) BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Demokratske fronte (DF), koji su samo 20 minuta poslije početka nezadovoljni napustili skup
1 komentar(a)
Sarajevo, Foto: Shutterstock
Sarajevo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.02.2019. 23:39h

Sastanak o formiranju Federalne vlade Bosne i Hercegovine (BiH) i raspodjele ministarskih pozicija završen je danas u Sarajevu bez dogovora.

 Sastanku su prisustvovali čelnici Stranke demokratske akcije (SDA) BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Demokratske fronte (DF), koji su samo 20 minuta poslije početka nezadovoljni napustili skup.

 "Nismo uspjeli da dođemo do dogovora što se nas tiče, SDA je spremna da izađe HDZ BiH u susret kada je u pitanju broj ministarstava - to je šest pozicija, a od nas se očekuje da idemo na četiri pozicije", rekao je lider DF Željko Komšić.

Komšić je istakao da je DF učinio puno ustupaka kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara BiH i da su, kako je kazao, uzaludno očekivali da se poštuje njihov izborni rezultat.

 On je naglasio da je ta stranka spremna da podrži "manjinsku vladu", navodeći da će glasati i za taj oblik samo da Federacija BiH dobije vlast, prenijele su agencije.

 Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović je izjavio da je iznenađen Komšićevom odlukom i da se nada da će se predomisliti i vratiti u koaliciju.

 "Nadamo se da će Komšić promijeniti mišljenje i da je ovo uradio iz afekta. Svima nam je u interesu da se formira Vlada. Vidjećemo šta ćemo dalje", kazao je Izetbegović novinarima poslije sastanka.

 Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović najavio je da će u utorak ponovo biti održani dogovori o formiranju Federalne vlade.

 "Zadnji rok nam je 11. mart, a ja bih ostavio prostora da već sjutra zauzmemo stavove pa da se u utorak dogovorimo", kazao je Čović.