Priča dječaka koji je završio na VMA zbog konzumiranja "tamjana"

118 pregleda 15 komentar(a)
džoint, marihuana, Foto: Beta/AP
džoint, marihuana, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.02.2015. 18:35h

Ovog mladića (17) iz Beograda ljekari su jedva vratili u život. On je jedan od 26 tinejdžera koji su nakon konzumiranja biljnog tamjana sa teškim simptomima dovedeni na VMA.

Njega su ljekari vratili u život za razliku od mladića iz Hrvatske, koji je preminuo poslije konzumiranja supstance koju maloljetnici koriste kao zamjenu za marihuanu.

Kaže da je na nagovor druga probao biljni tamjan na žurci.

Rekao mi je “Brate čuo sam od drugara iz škole što su probali, ovo je mnogo bolje od trave, jače radi, jeftinije je. Ajde da se uradimo, nakon ovoga nam neće biti potreban nikakav alkohol."

"Supstancu smo umotali u rizlu i pomiješali sa malo duvana. Radoznalost da probam nešto što nikada nisam, želja da se provedem kao nikad u životu, da se dokažem pred djevojkama koje su tu noć bile na žurci, ne znam ni sam šta je bio glavni motiv da to probam. Ne krivim njega, sam sam donio odluku”, govori mladić za "Naše novine."

“Nakon prva tri-četiri povučena dima nisam ništa osjetio”, nastavlja mladić sa pričom i dodaje: “Moj drug je to valjda radio vještije, sporije, jer je imao slična iskustva, ja sam mislio da će mi čim povučem prvi dim biti super, međutim nije.

“Pomislio sam, pa ovo je potpuna besmislica i zatim uzastopno povukao još nekoliko dimova. Odjednom sam osjetio promjenu. Djelovalo mi je kao da sam odjednom nestao iz prostorije u kojoj sam bio i našao se u nepoznatom prostoru, među potpuno stranim ljudima, pitao sam se da li sam ovo uopšte ja. To je bilo neko pomućenje svijesti, ne umijem da opišem. U početku je bilo lijepo, oslobađajuće”, kaže mladić.

U realnost ga je poslije nekoliko trenutaka vratio osjećaj ogromne žeđi.

"Usta su mi bila potpuno suva. Zgrabio sam pivo koje je bilo na stolu i popio u cugu, a onda sam pokušao da ustanem. Nisam mogao. Noge su mi bile paralisane. Tada me je uhvatila panika, znojio sam se, ruke su mi se nekontrolisano tresle. Onda mi je postalo nenormalno hladno, srce je udaralo užasno jako. Osjećao sam se užasno. Dalje se više ničega ne sjećam. Ni sam ne znam da li sam zaspao ili sam se onesvijestio", završava priču mladić koga je hitna pomoć vrlo brzo odvezala u bolnicu, piše Mondo.ba.

Dječak u Zagrebu umro zbog "tamjana"?

U Zagrebu je nedavno preminuo 15-godišnji učenik, za kojeg se sumnja da je umro od predoziranja sintetičkom drogom koja se koristi kao osvježivač prostorija.

On je pronađen bez svijesti oko 16 sati u prolazu jedne zgrade u Petrinjskoj ulici, gdje je umro nakon što mu je pozlilo.

U tom dvorištu nalazi se nekoliko kafića, poslovnih zgrada i jedan “smart šop” gdje je navodno kupio drogu.

Prema nezvaničnim informacijama, dječak je preminuo od konzumiranja sintetičkog kanabisa, koji se pravi od biljnog tamjana i drugih supstanci za osvježavanja prostorija.

Dječak je drogu koja se zove “Galaksi” kupio u prodavnici koju je policija kasnije tog dana zatvorila, a preminuo je u prolazu nakon što je popušio “džoint”.

Bonus video: