Hrvatska: Fakulteti napuštaju "Bolonju"?

Osnovni razlog za napuštanje dosadašnjeg (bolonjskog) modela u tome je što tržište rada nije prepoznalo one sa bečelor diplomama, što je uzrokovalo da 90 odsto studenata ekonomije i poslovne ekonomije nakon četvrte godine nastavljaju studije i postaju magistri ekonomije
1 komentar(a)
studenti, Foto: Shutterstock
studenti, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.02.2015. 20:08h

Ekonomski fakultet u Zagrebu napušta bolonjski sistem studiranja, a novi model studiranja biće primjenjivan od jeseni, piše hrvatski „Jutarnji list“.

Umjesto bolonjskog modela 4 plus 1, prelazi se na integrisane petogodišnje studije. Ekonomski fakultat je zaključio da im bečelor diplome nisu potrebne, a integrisane studije će uvesti i Kineziološki fakultet u Zagrebu

Osnovni razlog za napuštanje dosadašnjeg (bolonjskog) modela u tome je što tržište rada nije prepoznalo one sa bečelor diplomama, što je uzrokovalo da 90 odsto studenata ekonomije i poslovne ekonomije nakon četvrte godine nastavljaju studije i postaju magistri ekonomije. Ova promjena, kojoj je zeleno svjetlo dalo nadležno Nacionalno vijeće za nauku, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, različito se tumači. Pojedinci je proglašavaju napuštanjem "Bolonje", a drugi tvrde da je to samo još jedan od bolonjskih modela.

„Ovo je napuštanje bolonjskog sistema. Zapravo ovo je produžetak starih četvorogodišnjih studija na pet godina, što predstavlja opasnost da naše titule neće biti prepoznate nigdje van Hrvatske, a program će za većinu studenata biti prenatrpan suvišnim sadržajima“, Kaće Neven Budak, voža tima za sprovođenje Strategije obrazovanja.

On je dodao da će ovakva promjena ići na ruku privatnim fakultetima koji nude kraće programe, a istu mogućnost zapošljavanja.

I Hrvoje Kraljević, član Nacionalnog veća i ministar nauke, za vreme čijeg je mandata potpisana Bolonjska deklaracija, protivi se odluci Ekonomskog fakulteta. „Ovaj čin je sigurno korak prema napuštanju Bolonje. Očekujem da će, poučeni primjerom Ekonomskog fakulteta, i ostali krenuti u promjenu modela i velik sam pesimista što se tiče daljeg razvoja situacije“, tvrdi Hrvoje Kraljević. Bolonjski proces je, prema njegovom mišljenju, jako dobro zamišljen, ali je u Hrvatskoj potpuno naopako primjenjen.

Na Ekonomskom fakultetu su ovu odluku čekali pet godina. Pred Nacionalno vijeće izašli su sa nagomilanom dokumentacijom, među kojom je i elaborat sa više od 1000 stranica. Za pozitivan primjer integrisanih studija poslovne ekonomije navode dvije zemlje: Češku i Masačusets iz SAD-a. Dekan Ekonomskog fakulteta Lajoš Žager negira da se novim modelom napušta Bolonja i kaže kako je sve odrađeno u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju koji prepoznaje integrisane studije, što potvrđuje i predsjednik Nacionalnog veća Ivo Družić. Idejni začetnik napuštanja modela 4 plus 1 je bivši dekan Ekonomskog fakulteta Tonći Lazibat, sadašnji prorektor za poslovanje Univerziteta u Zagrebu koji tvrdi da "ovo nije rušenje Bolonje, već jedan od modela koji je takođe bolonjski".

Bonus video: