Makedonija: Zaev objelodanio četvrtu seriju dokaza u aferi prisluškivanja

Zaev tvrdi i da SDSM ima dokaze koji razotkrivaju direktnu spregu premijera sa novinarima u privatnim medijima, ali i u nacionalnom servisu
0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2015. 19:08h

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev objelodanio je danas četvrtu seriju audio zapisa o prisluškivanju doajena makedonskog novinarstva Nikole Mladenova za šta optužuje premijera Nikolu Gruevskog. Zaev, koji je nedavno optužen da sarađuje sa stranim službama i pokušaj "puča", zatražio je od Tužilaštva vještačenje i tih snimaka. "Znam da je istina o Makedoniji iz do sada objavljenih materijala zaista teška za svakog čovjeka", rekao je Zaev na konferenciji za novinare. "Predstavićemo dodatne dokaze o totalnoj kontroli koju su uspostavili Nikola Gruevski i prvi čovjek Uprave za bezbjednost i kontraobavještajni rad Sašo Miljkov i na taj način diktiraju i kreiraju lažnu stvarnost. Sve potiče iz jednog centra UBK gdje se i nalaze mašine za prisluškivanje i praćenje više od 100 novinara", ustvrdio je Zaev. Tvrdi i da SDSM ima dokaze koji razotkrivaju direktnu spregu premijera sa novinarima u privatnim medijima, ali i u nacionalnom servisu. Lider SDSM-a je rekao da je jedan od najprisluškivanijih novinara doajen makedonskog novinarstva i urednik nedeljnika Fokus, novinar Nikola Mladenov.

"Ovi materijali koje smo dobili sa oznakom UBK pokazuju da su profesionalni i kritički novinari bili posebno praćeni. Ovo je jak udarac poslije koga više niko neće imati dileme u kakvom režimu smo živjeli sve ove godine", rekao je Zaev. Prethodno Zaev je optužio Gruevskog i za prisluškivanje 20 hiljada građana u Makedoniji među kojima su predstavnici opozicije, vlasti, intelektualci, predstavnici nevladinih organizacija, pa i članovi Sinoda. Lider SDSM je do sada objelodanio audio zapis o prisluškivanju ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske, vicepremijera Zorana Stavrevskog i lidera DUI Ali Ahmetija, koji je koalicioni partner vlasti. Potom su objavljeni zapisi o prisluškivanju razgovora ministarke Jankulovske i ranijeg ministra za pravosuđe Mihajla Manevskog kako dogovaraju sudsku odluku u korist sudije iz sudskog savjeta koja je, prema razgovoru, bila "džoker" za imenovanje i razrješavanje sudija. Bili su objavljeni i drugi telefonski razgovori u kojima je učestvovao raniji vicepremijer Musa Džaferi koji po mišljenju opozicije dokazuje direktan upad u sudstvo. Makedonska javnost je bila šokirana nakon objavljivanja trećeg serijala prisluškivanih razgovora koji ukazuje da hapšenje bivšeg ministra policije Ljube Boškovskog bilo unapred isplanirano. To se, kako se navodi, moglo zaključiti iz telefonskog razgovora Dragana Pavlovića i vlasnika TV Kanal 5 Emila Stojemnova. Inače, makedonski Sud je danas produžio pritvor bivšem obaveštajcu Zoranu Veruševskom za još 30 dana. On je u prethodnom postupku osumnjičen za špijunažu i nasilje nad najvišim državnim organima, a pritvoren je zbog nelegalnog posjedovanja oružja. Njegova odbrana, međuitm, još nije dobila odgovor od Tužilaštva i pored toga što su, kako tvrde, dostavili dokaze da je pištolj koji je bio pronađen kod bivšeg obavještajca zaveden u registru MUP-a. Veruševski je, inače, prvooptuženi u slučaju "Puč" zajedno sa suprugo i jednim zaposlenim u opštini Strumica. Četvrtoosumnjičeni je je lider SDSM-a Zoran Zaev. U okviru iste akcije uhapšena su još dva funkcionera MUP-a.

Bonus video: