Šarić: Htjeli su da svjedočim protiv crnogorskih političara

"Šta vas vezuje s Crnom Gorom pa da možete da svjedočite," pitao je tužilac, na što je Šarić odgovorio: "U vezu me dovode poznanstva s nekim biznismenima koji su bliski vlastima"
98 pregleda 0 komentar(a)
Darko Šarić, Foto: Reuters
Darko Šarić, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2015. 19:18h

Nisam izvršio nijedno krivično djelo koje mi se stavlja na teret po optužnici, rekao je Darko Šarić koji je danas počeo iznošenje odbrane pred Specijalnim sudom u Beogradu po optužnici za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu. On je naveo da su mu sve optužbe montirane da bi bio predstavljen kao najveće zlo u Srbiji.

"Sve optužbe je iskonstruisalo tužilaštvo na željama bivše vlasti, a ne na dokazima. Njima je bilo glavno da spinuju javnost da sam ja glavno zlo Srbije, u stvari su prikrivali svoja djela", rekao je Šarić, izlažući svoju odbranu od optužbi za organizaciju šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Dodao je da mu je "bivša vlast u Srbiji obezbijedila negativan publicitet". "Evo izdali su knjigu o meni, a sudski proces nije ni završen," rekao je Šarić

Prema njegovim riječima, poslije svjedoka saradnika očekivalo se da i on prizna krivicu i da optužuje ljude iz svijeta politike, prije svega iz Crne Gore.

Darko Šarić naveo je i da su mu optužbe montirane ne bi li optužio crnogorske političare, jer tadašnja vlast u Srbiji nije bila u dobrim odnosima sa Crnom Gorom.

"Sve to može da se provjeri, to su mi oni nudili preko doušnika. Nema šta mi nisu nudili za svjedočenje protiv Crne Gore i njenih poltičara, pa onda protiv Dačića, pa su mi nudili deset godina samo...", rekao je Šarić.

On se požalio sudu da je već pet godina predstavljen kao neprijatelj broj jedan, da su mu prijetili i vršili pritisak i preko familije.

"Htjeli su da mi unište prije svega brata Duška, koji nije imao fer suđenje u Crnoj Gori", rekao je Šarić na kraju slobodnog izlaganja svoje odbrane, a poslije pauze odgovaraće na pitanja suda i advokata.

"Jako je teško braniti se kad mi se na teret stavlja sve i svašta. Ovo suđenje ne može biti fer i pošteno kada su se u njega uključili političari, mediji, analitičari, psiholozi, u ovom slučaju i astrolozi. Svi oni nam sude, a vi ste tu samo formalno", rekao je Šarić sudskom vijeću.

Tužioca je zanimalo šta je Šarić radio 90-ih i čime se bavio. Rekao je da je trgovao naftom, cementom i cigaretama, kao i da je držao poker aparate, ali je napomeno da je to "sve bilo legalno".

Ispričao je da je 5 godina živio u Holandiji i da je često odlazio u Francusku. Na pitanje od čega je živio tamo, rekao je da je imao "malu fabriku u Češkoj", ali da se uglavnom izdržavao od poker aparata.

Kuloarske navode da ga je Aco Đukanović ranio Šarić je odbacio.

"Znao sam da sam "gotov" kada su izmislili da me Aco Đukanović ranio u nogu. Skidao sam se u gaće da dokažem da me Đukanović nije ranio", kazao je Šarić.

Šarić o Miškoviću i Subotiću

U jednom trenutku tokom odbrane, Šarić je spomenuo i vlasnika Delte Miroslava Miškovića.

"Ovdje se svašta dešavalo. Evo, Mišklović je nudio 44 miliona Nebojši (Jestroviću, prim.nov) za Štampu. Neću to da vam pričam, zvučaće kao terija zavjere. S tim u vezi pomagao sam jednom čovjeku, koji ovdje ima proces, znate vi ko je to, neću sada da ga imenujem", rekao je Šarić, a "Blic" tvrdi da on vjerovatno aludira na Stanka Subotića Caneta.

Tužilac je zatim pitao Šarića: "Šta vas vezuje s Crnom Gorom pa da možete da svjedočite?"

"U vezu me dovode poznanstva s nekim biznismenima koji su bliski vlastima", rekao je Šarić.

Ucjenjuju Dačića zbog slike sa Radulovićem

Šarić je rekao da je druga optužnica protiv njega za krijumčarenje 1,8 tona kokaina iz Argentine, napisana zbog njegovog prijateljstva sa Mišom Radulovićem, koji je prijatelj Ivice Dačića.

"To je obična politička priča. Sve vrijeme ucjenjuju Dačića zbog slike s Mišom sa ljetovanja 2008. godine", rekao je Šarić, tvrdeći da su sve optužbe smiješne i da ne može da ih komentariše.

Prema njegovim riječima i ta optužnica je napisana na osnovu izmišljenog iskaza svjedoka saradnika Draška Vukovića, koji, kako je naveo, zna da je 1,85 tona kokaina završilo negdje u Atlantiku, "pošto su ga uzeli slijepi putnici".

"Možda su ga uzeli i pirati sa Kariba, ja nemam ništa da ovdje komentarišem", rekao je Šarić.

Za treću optužnicu koja se odnosi na krijumčarenje kokaina u Italiji, Šarić je rekao da je ona pripremljena prema lažima svjedoka saradnika Nebojše Joksovića, za koga je više puta ponovio da mu je bio drug.

"Ne mogu da vjerujem da Joksović takva kukavica koja koristi sud i tužilaštvo da se sveti...optužuje Milovća koji je moj dobar drug...", pričao je Šarić, objašnjavajući njihove međusobne odnose i zašto misli da mu se Joksović sveti.

On je pojasnio svoje viđenje zbog čega su svjedoci saradnici, od kojih su neki i njegovi prijatelji, svjedočili protiv njega.

Za Draška Vukovića je rekao da ga nikada nije sreo i da ga ne poznaje, a da je motiv lažnog svjedočenja Nebojše Joksović novac koji mu duguje - sedam miliona eura.

"Draško Vuković izmišlja i laže. Nikada me u životu nije vidio. Cijeli njegov iskaz je izmišljen da bi mogao da se oslobodi raznih optužbi koje je imao u stranim državama", rekao je Šarić.

On je zatražio i suočenje sa Vukovićem, navodeći da nije istinita priča da je pobjegao iz danskog zatvora i da ima dokaze za to.

"Vi se pitate kakve veze ima njegovo bjekstvo iz danskog zatvora, ali vidjećete kada me suočite da je sve izmislio u vezi mene i da se nikad nismo vidjeli", rekao je Šarić.

Kada je u pitanju Joksović, Šarić je u više navrata rekao da mu je bio dobar drug, a da su pare motiv njegovih laži.

"Koliko vrijedi njegova riječ, ja ću vam pokazati priloženim papirima. On je genije prevare, to sam i ja tek sad ukapirao. Pa naši zajednički prijatelji su mu vjerovali da smo se ja i on dogovorili da on ovde laže protiv mene ovdje - je l' možete to da vjerujete", rekao je Šarić.

On je potvrdio da je sarađivao sa Joksovićem i da mu je pričao o velikim poslovima koje je radio, ali da je tužilac iz prisluškivanih razgovora vadio samo segmente koji su mu odgovarali za optužbu.

"Sedam miliona keša sam ja dao Joksoviću. Za tri miliona je kupio štampariju, zemlju na Zlatiboru za dva i mašine. To je on meni pričao, a ja sam mu vjerovao na riječ”, rekao je Šarić.

Na pitanje tužioca ima li dokumenta koja dokazuju pozajmicu sedam miliona eura Joksoviću, Šarić je odgovorio: "Pa ovo je Srbija, kakvi papiri".

"Joksović je bio genije da mi izvuče najviše novca. Političari su se utrkivali da me optuže za sve, a on je računao da sam mrtav i htio je da izvuče svoju imovinu u koju sam ulagao novac. Tužilaštvo mu je omogućilo da rasproda svu imovinu dok je svjedok saradnik", tvrdi Šarić

Pričao je kako je Joksović prevario izvjesnog Mirka Kneževića, još jednu ženu, njihove zajedničke prijatelje...

"Motiv njegovog lažnog svjedočenja je isključivo novac. Ja i moji advokati ćemo vam pokazati papire i dokaze za sve ovo što ja ovde pričam", rekao je Šarića.

On je navodio kako je sa Joksovićem imao zajedničke poslove izgradnje stanova u Beogradu, od Dedinja do Dobanovaca, kao i kupovinu štamparije.

"Evo da vidite kako je Joksović bio mizeran u prevarama. Radi se o kombiju koji je policija zaplijenila u Lapovu. Joksović je organizovao svog brata i još jednog da ukradu taj kombi, pa su ga prodavali jednima i drugima, a policija je taj kombi pronašla u TV Pink. To vam pričam jer je provjerljivo, novinari mogu da provjere," rekao je Šarić

"Htjeli su da me spale kao vješticu"

Odgovarajući na pitanja tužioca, Šarić je rekao da je u trenutku zaplijene droge u vodama Urugvaja 15. 10 2009. godine bio na aerodromu u Podgorici, odakle je letio u Ženevu.

"A zašto niste dolazili od tada do januara, kada je podnijeta kriv prijava protiv vas u Srbiji?", pitao je tužilac.

"Htjeli su da me spale kao vješticu, nisam ja lud!", rekao je Šarić i potvrdio da su mnogi govorili da ga prate i prisluškuju.

Na pitanje tužioca, on je potvrdio da je s bratom Duškom komentarisao Zakon o oduzimamnju imovine i da je moguće da je rekao da je donijet samo zbog njega.

Sa Radulovićem ga upoznao Dragan Dudić Fric

Na pitanje tužioca u vezi sa Rodoljubom Radulovićem, poznatijim kao Miša Banana, Šarić je rekao:

"Kad bi neko Miši pokazao koakin, on bi pobjegao u Somaliju i tamo pocrnio od muke. Imali smo razne poslovne planove, ali se nisu ostvarili zbog problema. Kupio sam na njegovu preporuku dva stana u Majamiju, a imali smo razgovore za mlijeko u prahu iz Amerike", rekao je Šarić.

On je potvrdio da ga je s Raudolovićem upoznao Dragan Dudić Fric, koji je od Radulovića kupio diskoteku.

Šarić je rekao da zna da je Radulović bio vlasnik nekih brodova, ali da ne zna kojih i šta je radio s tim brodovima.

Prema optužnici, Radulović je Šariću obezbijedio brodove za transport kokaina.

Bonus video: