MMF odobrio Srbiji aranžman iz predostrožnosti

Uslov za zaključivanje aranžmana je sprovođenje ekonomskog programa koji obezbjeđuje smanjenje fiskalnog deficita, reformu javnog sektora i zaustavljanje rasta javnog duga, odnosno njegovo dovođenje na silaznu putanju od 2017. godine
59 pregleda 1 komentar(a)
MMF, Foto: Beta/AP
MMF, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.02.2015. 07:05h

Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je Srbiji trogodišnji aranžman iz predostrožnosti, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Misija MMF-a postigla je dogovor sa Srbijom o aranžmanu iz predostrožnosti, vrijednom oko milijardu eura, krajem novembra u Beogradu.

Uslov za zaključivanje aranžmana je sprovođenje ekonomskog programa koji obezbjeđuje smanjenje fiskalnog deficita, reformu javnog sektora i zaustavljanje rasta javnog duga, odnosno njegovo dovođenje na silaznu putanju od 2017. godine.

MMF bi prvu kontrolu realizacije preuzetih obaveza trebalo da sprovede polovinom maja, kada će predstavnici te institucije doći u Beograd.

Razgovori sa delegacijom MMF zvanično su počeli 4. novembra i trajali su dvije sedmice.

Ministar finansija Srbije, Dušan Vujović, ocijenio je da je odobrenje MMF-a za trogodišnji aranžman iz predostrožnosti veliko priznanje za stručni rad i napore koje je uložila srbijanska Vlada.

On smatra da je značajno to da Srbija već ostvaruje tražene i impresivne rezultate, kakav je smanjenje deficita.

Posljednji aranžman Srbije i MMF-a ugovoren je 2011. godine, ali je ubrzo obustavljen, jer Vlada te zemlje nije sprovodila dogovoreno.

Bonus video: