Mogerini: Istorijska odluka za BIH, fokus na ekonomske i socijalne reforme

Mogerini je rekla da se sada moraju donijeti konkretne mjere u cilju približavanja BiH Evropskoj uniji i da se ne smije više dozvoliti pravljenje istih političkih grešaka kao u prošlosti
0 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2015. 15:38h

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i politiku bezbjednosti Federika Mogerini rekla je da je Parlament Bosne i Hercegovine (BiH) danas usvojio istorijsku odluku o evropskom putu zemlje i izrazila zadovljstvo što je tome prisustvovala.

"O tome ću lično obavijestiti ministre spoljnih poslova zemalja EU, poslije čega bi Evropski savjet trebalo da razmatra stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU", rekla je Mogerini obraćajući se poslanicima, u okviru posjete BiH.

Predstavnički i Dom naroda usvojili su danas izjavu Predjsedništa BiH o sprovođenju neophodnih reformi kako bi bio odblokiran put BiH ka EU. Tu izjavu su prethodno potpisima potvrdili i lideri relevantnih političkih partija.

Mogerini je rekla da se sada moraju donijeti konkretne mjere u cilju približavanja BiH Evropskoj uniji i da se ne smije više dozvoliti pravljenje istih političkih grešaka kao u prošlosti.

"Danas usvojena izjava o evropskom putu BiH u oba doma Parlamenta je istorijska odluka za zemlju koja je u interesu građana, ali sada treba snažno krenuti u reforme", rekla je Mogerini.

"BiH je zemlja nevjerovatnih različitosti, bogate istorije, zemlja tolerancije ali i zemlja koja je imala duboke podjele što zahtijeva i s naše strane analizu i uvažavanje, ali tragedija iz devedesetih ne smije biti prepreka za napredak", kazala je visoka predstavnica.

Kako je istakla, došlo je vrijeme da se iskoriste brojni potencijali koje BiH ima "jer građani ove zemlje žele snažniju privredu, povezivanje putevima i željeznicama, odnosno žele bolju budućnost", što će ona snažno podržavati.

Naglasila je i da su nadležnosti za promjene na državnom parlamentu, ali i da određenu odgovornost imaju i entitetski parlamenti, napominjući da naredni koraci zahtijevaju koordinaciju na svim nivoima.

"Nova inicijativa EU za BiH daje šansu BiH da se približi EU, ali se vi morate usaglasiti oko tog puta i konkretno djelovati i u tome je odgovor zašto je ovo istorijska odluka poslanika i delegata", precizirala je Mogerini.

Ona je ponovila da EU podrazumijeva slobode, ljudska prava i jednakost, da uvažava prava manjina, ocijenivši da "nema sumnje da će BiH dati svoj doprinos u okviru EU napora za okončanje podjela na evropskom kontinentu".

Poručila je da političari u BiH sada treba da se fokusiraju na hitne ekonomske i socijalne reforme posebno zbog teške situacije u BiH, gdje je nezaposlenost veliki problem.

Kao prioritete navela je i reforme u zdravstvu, obrazovanju, socijalnom sektoru, uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije, pravne države kao i jačanje administartivnih kapaciteta.

Uspostavljanje efikasnog Mehanizma kooridnacije ostaje ključno za uspješnu interakciju za buduće članstvo,napmenula je.

Poslije današnjeg usvajanja Izjave, sljedeći korak je realizacija. Ovi prioriteti nijesu konačni, biće i drugih reformi koje se tiču građana BiH, zaključila je Mogerini, prenosi Fena.

Visoka predstavnica prethodno se sastala s članovima Predsjedništva BiH, predsjednicima RS Miloradom Dodikom i FBiH Marinkom Čavarom, a očekuju je susreti i sa drugim BiH zvaničnicima.

Danas usvojena izjava je sastavni dio novog pristupa EU BiH, usvojenog na predlog Njemačke i Velike Britanije krajem 2014. godine. Njime se traži sprovođenje privrednih i socijalnih reformi koje bi stabilizovale zemlju i postupno otvorile prostor i za političke i ustavne promjene.

Dodik: U EU uz poštovanje nadležnosti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se sa Mogerini saglasio da je mehanizam koordinacije veoma važan i da treba da se poštuju nadležnosti svih nivoa vlasti.

"To je dio onoga što mi želimo da čujemo. Smatram da to treba da se učini i da je mehanizam koordinacije ključni momenat", rekao je Dodik novinarima poslije sastanka sa Mogerinijevom, navodeći da su njeni stavovi prihvatljivi.

Kako je istakao, Mogerini će predložiti Savjetu ministara EU "da se na taj način pravi pristup samoj BiH".

"Jasno smo rekli da ne želimo da sprovodimo nečiju politiku, jer ovdje postoji Ustav koji treba poštovati. Nepoštovanje Ustava u bilo kom segmentu apsolutno znači da mi ne dajemo nikakvu podršku", rekao je Dodik, prenijeli su banjalučki mediji.

Dodik je objasnio i da poslanici SNSD i DNS nisu učestvovali u radu Parlamenta BiH, gdje je danas usvojena izjava o EU putu, jer traže smjenu Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma, za kojeg smatraju da ima sumnjivu ratnu prošlost.

On je dodao i da "neke najavljene strategije koje bi se donosile u BiH neće biti podržane, jer strategije uvijek znače reformu Ustava kao što smo vidjeli to ranije".

Dodik je precizirao da se donošenjem tih strategija,najavljivanih sa državnog nivoa, nameće obaveza BiH da napravi neke nove institucije ili utvrdi neke nove politike i podsjetio da je ranije donošenje strategije značilo i prenos nadležnosti.

Kako je zaključio, usvajanje izjave je formalan čin i, ako se bude išlo putem poštovanja nadležnosti, može biti uspješno.

"Ukoliko budemo išli putem donošenja strategija na nivou parlamenta BiH to će biti osporeno i zaustavljeno", upozorio je predsjednik RS.

Bonus video: