Hrvati protiv nacionalizma: "Stop teroru šatoraša"

Policija ih je zaustavila na putu, pa pošto nisu mogli da probiju policijski kordon i nađu put do šatora, demonstranti su se vratili na Trg i završili protest
15 komentar(a)
Protest Hrvatska, Foto: Screenshot (Večernji List)
Protest Hrvatska, Foto: Screenshot (Večernji List)
Ažurirano: 21.02.2015. 16:32h

Protestni marš pod nazivom "Stop teroru šatoraša" održan je danas u Zagrebu. Demonstranti su se okupili na Trgu bana Jelačića oko 14 sati, i onda krenuli ka Savskoj ulici gdje protestuju ratni veterani.

Policija ih je zaustavila na putu, pa pošto nisu mogli da probiju policijski kordon i nađu put do šatora, demonstranti su se vratili na Trg i završili protest.

Oni su najavili novi protest ako se ne ukloni šator. Tokom protesta su uhapšene tri osobe koji su provokacijama uletjeli među demonstrante i uzvikivali "Hrvatska do Zemuna".

Protest je organizovala grupa Occupy Croatia, koja je na protest pozvala i vojne veterane koji se ne slažu sa onima koji protestuju u šatoru.

Organizatori su saopštili da "ekscesni nacionalizam i netolerancija prema drugima i drugačijima nisu samo prolazne slabosti nego postaju temeljne "vrijednosti" društvene zajednice" koje se, kako kažu, trenutno manifestujuu Savskoj 66. Ističu kako je protest veterana koji su u Savskoj već više od 120 dana, od početka ilegalan. "Svim političkim strukturama ovakvi derneci odgovaraju - miču se iz fokusa pažnje javnosti bitni ekonomski problemi. Nacionalizam je izdizanje svoje nacije kao više nacije u odnosu na druge. On ne može nikako biti pozitivan, već je "hrana" zbog koje nastaje "spirala međusobne mržnje" bez kraja, iz koje nema izlaska", stoji u pozivu na protest pokreta Occupy Croatia.

Bonus video: