"JAČANJE EFIKASNOSTI"

Toni Bler savjetuje Vladu Srbije 16 godina nakon bombardovanja

Vučićevi oponenti u Srbiji kažu da je Bler "čudan" izbor za savjetnika srpskog premijera
174 pregleda 29 komentar(a)
Toni Bler, Foto: Beta/AP
Toni Bler, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.02.2015. 20:35h

Toni Bler je dodao Srbiju na listu zemalja koje mu plaćaju za savjetovanje, uprkos njegovoj ulozi u operaciji bombardovanja 1999. godine.

Bler će savjetovati srpskog premijera Aleksandra Vučića koji je bio ministar informisanja tokom bombardovanja, a ranije su zabilježene čak i njegove kritike britanskog političara, piše Guardian.

Sada, Vučić i Bler su se našli na istoj strani, pod ugovorom koji je sklopljen sa Blerovom privatnom konsultantskom agencijom. Troškovi tih usluga biće pokriveni iz fondova Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako tvrde izvori iz srpske Vlade, Bler i njegov tim posjetili su nekoliko puta Beograd posljednjih mjeseci, a krajem januara prisustvovali su i predavanju Alister Kembela, bivšeg savjetnika za medije Blerove Vlade.

Vučićevi oponenti u Srbiji kažu da je Bler "čudan" izbor za savjetnika srpskog premijera.

"Kako možete reći takve stvari za nekoga i sada ga predstaviti kao ključni faktor u jačanju efikasnosti naše Vlade", pita se Borko Stefanović, lider najjače opozicione grupe u parlementu.

Aleksandar Vučić

Bler je u prošlosti savjetovao Albaniju, Mongoliju, Ruandu i Kuvajt. Njegova "Afrička upravna inicijativa" neprofitno je sarađivala sa vladama Sijera Leonea, Liberije, Gvineje, Nigerije i Senegala.

Na sebe je navukao veo kontroverze dok je savjetovao vladara Kazahstana, kao i tokom konsultovanja na projektu naftovoda koji je inicirao predsjednik Azerbejdžana.