BIRN: EU šalje Balkanu poruku "radite šta želite, samo nemojte da se ubijate"

Uz ocjenu da je činjenica da su pred EU brojni izazovi, BIRN dodaje da to "ipak nije izgovor za potpuno nedjelovanje, niti za politiku po kojoj je stabilnost prioritet u odnosu na demokratske slobode"
57 pregleda 4 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Reuters
Johanes Han, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2015. 16:35h

Nedavne izjave evropskog komesara Johanesa Hana o Srbiji i Makedoniji pokazuju da EU nažalost odbija da vidi uznemirujući razvoj na Balkanu, ocenjuje Balkanska istraživačka mreža (BIRN) u danas objavljenom tekstu.

BIRN navodi da je "kratkovidost EU, kada je o Balkanu riječ, ove nedjelje dostigla novi vrhunac" i da "odluka da se ignorišu mnogobrojni zabrinjavajući slučajevi u regionu može nauditi Makekodniji i Srbiji u decenijama koje dolaze".

Han je, dodaje se u tekstu, dao dvije pažnje vrijedne izjave koje jasno ilustruju liniju EU kada su u pitanju Srbija i Makedonija.

Optužbe o kršenjima slobode medija u Srbiji treba dokazati, rekao je evropski komesar, dok je povodom Makedonije koju potresa skandal s prisluškivanjem velikih razmjera jednostavno izrazio očekivanje da institucije te zemlje rade svoj posao, podsjeća BIRN.

Uz ocjenu da je činjenica da su pred EU brojni izazovi, BIRN dodaje da to "ipak nije izgovor za potpuno nedjelovanje, niti za politiku po kojoj je stabilnost prioritet u odnosu na demokratske slobode".

Takav pristup šalje Balkanu poruku: Radite šta želite, samo nemojte da se ubijate, piše BIRN i podsjeća da je ta mreža zbog izvještaja o ispumpavanju vode iz kopa Tamnava bila izložena napadima i optužbama bez presedana.

Demonstracijom moći poslata je poruka da slična sudbina čeka svaki drugi glas kritike što se ubrzo i pokazalo u kampanji protiv Fonda za humanitarno pravo koji je, nakon što je zatražio da se istraže navodi o ratnim zločinima načelnika Generalštaba vojske Srbija Ljubiše Dikovića, označen kao izdajnički.

Mjesecima se novinari i organizacije civilnog društva žale na rastuće pritiske vlasti i cenzuru a rezultat toga je i pad Srbije za 13 mjesta u novom izvještaju Reportera bez granica o slobodi medija u svijetu, navodi BIRN.

U tom kontekstu, dodaje se, Hanova izjava da optužbe o kršenju slobode medija treba dokazati duboko je zbunjujuća jer su "dokazi svuda, a mnogi su sadržani i u izvještaju Evropske komisije o napretku za 2014".

Makedonija je još rečitiji primjer da se EU "pravi da ne vidi", piše BIRN dodajući da najnovija bura izazvana aferom prisluškivanja ne samo da pokazuje potpunu političku kontolu nad pravosuđem, već otvara pitanje i o nekim sudskim slučajevima prethodnih godina.

Sve ovo po ocjeni BIRN-a vladama šalje poruku da mogu da gaze osnovne standarde pristojnosti sve dok se tenzije nastale zbog njihove represije, korupcije, klijentelizma i nepotizma ne izliju na ulice i ne završe krvoprolićem.

EU treba da zauzme jasniji politički stav da ni jedna zemlja koja želi da se priključi EU ne može izvrgavati ruglu ključne demokratske vrijednosti, navodi BIRN.

Bonus video: