Josipović: Ustaška zmija ne spava

Na pitanje gdje vidi „ustašku zmiju" Josipović je odgovorio da ona nije "ovdje na podu, ne puzi, da nije ni ona od 1941 - 1945", kao i da nije riječ o postavljanju ustaških simbola na Facebook i druge web stranice ili oblačenju u ustaške uniforme, već o tendencijama koje vode netrpeljivosti prema drugima i drukčijem
61 komentar(a)
Ivo Josipović, Foto: Beta/Hina
Ivo Josipović, Foto: Beta/Hina
Ažurirano: 17.02.2015. 07:15h

Odlazeći hrvatski predsednik Ivo Josipović govoreći o rezultatima svog mandata i stanju u Hrvatskoj rekao je da "ustaška zmija ne spava".

Na pitanje gdje vidi „ustašku zmiju" Josipović je odgovorio da ona nije "ovdje na podu, ne puzi, da nije ni ona od 1941 - 1945", kao i da nije riječ o postavljanju ustaških simbola na Facebook i druge web stranice ili oblačenju u ustaške uniforme, već o tendencijama koje vode netrpeljivosti prema drugima i drukčijem.

"Radi se o tome da je vidljivo u našem društvu da postoje neke tendencije koje idu za esencijom onoga što se tada zagovaralo. To je netrpeljivost prema drugim i drukčijem, totalitarne tendencije, želje da se smanje ljudska prava, a vidjeli smo i da se prijeti ljudima i da se promijeni istina o istoriji", objasnio je Josipović sinoć u intervjuu za televiziju N1.

On je dodao da, nažalost, postoje i pokušaji nekih uticajnih krugova da se revidira istorija, da se Hrvatska odmakne od pobjedničke koalicije iz Drugog svjetskog rata i pretvori u gubitnika.

Josipović, koji se 2010. godine u Sarajevu izvinio za učešće Hrvatske u politici koja je devedesetih godina prošlog vijeka pokušavala da podijeli BiH, kaže i da je za vrijeme svog mandata poboljšao odnose sa Srbijom.

"Sjetite se samo mog govora u Sarajevu i koliko je on bio konfliktan ili nepoželjan u tada vladajućim krugovima. Ja sam to izgovorio, drugi nisu. Ni prije, a ni poslije. Sjetite se mog odlaska u Srbiju i izravnavanja ili poboljšanja odnosa sa Srbijom. Dakle, to su ozbiljni konflikti i onda neko kaže, on je konformist. Sjetite se mog govora u Knesetu. Ja ostajem kod toga, pogledajte portale, ustaška zmija i dalje ne spava", istakao je Josipović ističući da to opet ponavlja i odbacujući ocjene da je kao predsednik bio konformista.

Josipović je 2010. godine, u govoru pred poslanicima oba doma Parlamenta BiH i u prisustvu najviših zvaničnika, pozvao cio region na saradnju i najavio da će obići stratišta na kojima su u posljednjem ratu ubijeni Srbi.

Josipović je tada izrazio žaljenje što je i Hrvatska svojom politikom devedesetih godina doprinijela stradanjima ljudi i podjelama koje i dalje muče društva u regionu.

Bonus video: