Njemačka: Od početka godine stiglo 18.000 državljana Kosova

Njemačka i njene pokrajine su, kao reakciju na drastični rast broja izbjeglica, uvele brojne mjere, među kojima je uvođenje prioriteta za obradu zahtjeva građana Kosova
0 komentar(a)
Kosovari Mađarska, Foto: Reuters
Kosovari Mađarska, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2015. 14:31h

U Njemačku je od početka godine do 12. februara stiglo više od 18 hiljada državljana Kosova, koji žele azil u toj državi i raspoređeni su po njemačkim pokrajinama.

To je saopštilo danas njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova, upozoravajući da taj drastični rast broja azilanata predstavlja opasnost za destabilizaciju Kosova i cijelog regiona.

Najviše pogođene talasom azilanata su, kako se navodi, četiri pokrajine - Donja Saksonija, Sjeverna Rajna Vestfalija, Bavarska i Baden - Virtemberg, a osim toga postoje i problemi vezani za smještajne kapacitete.

Prema stavu njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova, problematičan je i veliki broj ljudi sa Kosova, koji nemaju pravo na azil i kojima su krijumčari dali lažne nade u vezi sa izgledima za sticanje azilantskog statusa.

U saopštenju se ukazuje da je broj odobrenih zahtjeva za azil građanima Kosova u 2014. godini bio 1,1 odsto od ukupno podnijetih molbi, a u januaru ove godine samo 0,3 odsto.

Njemačka i njene pokrajine su, kao reakciju na drastični rast broja izbjeglica, uvele brojne mjere, među kojima je uvođenje prioriteta za obradu zahtjeva građana Kosova.

Podnosioci zahtjeva sa Kosova za azil u Njemačkoj moraju, ako je moguće tokom cijelog postupka, da ostanu u prvom prihvatnom centru, kako bi se postupak ubrzao i skratio na idelne dvije sedmice.

U saopštenju se navodi da Njemačka, pored policijske pomoći na mađrasko-srpskoj granici i podrške kroz Frontex i Eulex misije na Kosovu, planira i nove mjere, prenosi Tanjug.

Podesjeća se da je broj zahtjeva za azil građana Kosova drastično porastao i u januaru ove godine je 3.630 već bilo podnijelo zahtjev za azil, što je 86 odsto više nego u decembru prošle godine.

"Građani Kosova su 2014. godine podnijeli oko sedam hiljada molbi za azil", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova u Berlinu.

Bonus video: