Mamula: Milošević i Kučan dogovorili mirnu secesiju Slovenije

"Ja mislim da se to dogodilo, da je to činjenica i da se to vidjelo iz cjelokupnog ponašanja Srbije prema Sloveniji. Milošević nije bio za to da se interveniše u Sloveniji, on je bio protiv toga", objašnjava Mamula
157 pregleda 2 komentar(a)
Slobodan Milošević, Foto: Reuters
Slobodan Milošević, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2015. 11:03h

Nekadašnji načelnik generalštaba Jugoslovenske narodne armije i ministar odbrane SFRJ Admiral Branko Mamula tvrdi da je na tajnom sastanku lidera Jugoslavije i Slovenije Slobodana Miloševića i Milana Kučana na brdu kod Kranja početkom 91. godine dogovorena secesija Slovenije od Jugoslavije bez protivljenja Srbije, javlja Antena M.

"Ja mislim da se to dogodilo, da je to činjenica i da se to vidjelo iz cjelokupnog ponašanja Srbije prema Sloveniji. Milošević nije bio za to da se interveniše u Sloveniji, on je bio protiv toga", objašnjava Mamula u emisiji Živa istina, koja će biti emitovana večeras. “Srpsko rukovodstvo je podiglo te majke koje su išle da traže da im se sinovi vrate kući jer oni su došli da časno služe u JNA a ne da pokoravaju i prisiljavaju Slovence da budu u Jugoslaviji”, ispričao je, dodavši da je “sasvim sigurno da su oni takav dogovor imali".

Kaže i da je izvođenje državnog udara bilo planirano do utančine, te da je vojska imala spremna nova rukovodstva koja bi preuzela vlast u republikama i na saveznom nivou.

"On je bio razrađen u glavnim svojim konturama, predviđene su bile snage i sredstva, ljudi i tako dalje. I Kadijevićeg ga je dorađivao. Za plan je znao načelnik generalštaba djelimično. Ne bih puno htio da pričam o tome jer to može danas neke ljude koji su živi staviti u neugodan položaj", rekao je Mamula, dodavši: “Mi smo apsolutno izvršili jednu provjeru po republikama ko bi to mogao biti sa nama da nas podrži. I imali smo iz čitave zemlje. I imali smo spremno rukovodstvo”.

Bonus video: