Zašto se Rusija ljuti na Hrvatsku

"Bez obzira na to što se radi o vrlo malom broju pojedinaca, to nas zabrinjava i situaciju pratimo sa najvećom ozbiljnošću", navodi se saopšenju hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova
9 komentar(a)
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.02.2015. 08:03h

Rusko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od Zagreba da "spriječi izopačenu praksu" pridruživanja Hrvata ukrajinskim oružanim snagama, piše Index.hr.

Iz ruskog ministarstva spoljih poslova ističu da praksa pridruživanja stranih državljana sukobu u Ukrajini ugrožava mirovne pregovore i naglašavaju da bi Hrvatska trebalo da obrati pažnju na mjere koje je u četvrtak u Minsku dogovorila Kontakt grupa u cilju sprovođenja sporazuma iz Minska, posebno povodom "povlačenja svih stranih oružanih snaga, vojne opreme i plaćenika sa ukrajinskog područja".

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je tim povodom saopštilo da hrvatski dobrovoljci koji se bore u redovima ukrajinske vojske ne uživaju institucionalnu podršku i njihov odlazak na ratište na istok Ukrajne nije vezano za bilo kakvu hrvatsku državnu instituciju.

"Što se tiče hrvatskih državljana koji su otišli na ukrajinsko ratište, radi se o tome da smo samo konstatovali činjenice i pratimo stanje. Činjenica jest da se na ukrajinskom ratištu nalaze hrvatski državljani, konkretno radi se o njih osam, ali njihov odlazak nije vezan za bilo koju hrvatsku državnu instituciju, niti ih one, na bilo koji način, podržavaju. Bez obzira na to što se radi o vrlo malom broju pojedinaca, to nas zabrinjava i situaciju pratimo sa najvećom ozbiljnošću", navodi se saopšenju.

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić je u srijedu potvrdila da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini, ali isključivo u redovnoj ukrajinskoj vojsci.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić je kazao kako hrvatske sigurnosne službe raspolažu određenim podacima o Hrvatima koji se bore u Ukrajini, ali istakao kako se oni bore isključivo na strani Ukrajine.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova ipak poziva sve strane borce, "pa i one koji su otišli iz Hrvatske, a koji su u Ukrajini, da se vrate u svoje matične države kako bi sporazum iz Minska što prije donio konkretne rezultate".

Bonus video: