Evropska komisija: Priština da spriječi ilegalne imigrante s Kosova

Predstavnici za štampu Komisije rekli su da je od decembra broj ilegalnih imigranata s Kosova koji neosnovano traže azil u EU porastao za 40 odsto, što je više i od dosad najbrojnijih imigranata iz Sirije i Avganistana koji ilegalno dolaze ili prelaze spoljne granice Unije
0 komentar(a)
Kosovo, Foto: Shutterstock
Kosovo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.02.2015. 20:17h

Evropska komisija je pozvala vlasti u Prištini da nadzorom granica i hitnim mjerama spriječe nagle masovne, ilegalne odlaske kosovskih Albanaca u Evropsku uniju, saopštili su danas predstavnici za štampu Evropske komisije.

Zvaničnici navode i da su se premijeri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, u ponedjeljak u Briselu dogovorili da sarađuju u tom cilju.

Predstavnici za štampu Komisije rekli su da je od decembra broj ilegalnih imigranata s Kosova koji neosnovano traže azil u EU porastao za 40 odsto, što je više i od dosad najbrojnijih imigranata iz Sirije i Avganistana koji ilegalno dolaze ili prelaze spoljne granice Unije.

Portparolka Komisije Nataša Berto rekla je da vlasti u Prištini moraju pooštriti nadzor na granicama, pojačati kampanju informisanja o pravima lica koja putuju u EU, kao i da ojačaju saradnju sa zemljama kroz koje ilegalni imigranti prolaze i zemljama Unije u koje nastoje ili uspijevaju da dođu.

"Mi o tome razgovaramo s kosovskim vlastima, a to je i predmet razmatranja u sklopu dijaloga o viznoj liberalizaciji (EU-Kosovo)", dodala je predstavnica za štampu Berto.

Ona je dodala da će Evropska komisija uskoro objaviti peti izvještaj o tome kako se sprovodi režim putovanja bez viza za "Šengenski prostor" koji uživaju državljani zemalja Zapadnog Balkana "i u kojem će biti ugrađene dalje preporuke s tim u vezi".

Na pitanje novinara da li Evropska komisija ima saznanja zašto je naglo došlo do priliva lažnih azilanata s Kosova najviše u Mađarsku i druge zemlje EU, Nataša Berto je uzvratila da "o tome ne može da spekuliše".

Prema medijskim izvještajima iz Mađarske, vlasti u Budimpešti su zbog priliva posljednjih mjeseci 43.000 lažnih azilanata s Kosova jako pooštrile ionako snažne zahtjeve da se spriječi ulazak ilegalnih imigranata u Mađarsku i EU.

Ilegalni imigranti s Kosova masovno dolaze preko Srbije na mađarsku granicu i mahom ilegalno ulaze u Mađarsku, pa je gradonačelnik pograničnog mjesta Asothalom čak zatražio da se na granici postavi zid koji bi spriječio dolazak imigranata.

Mađarska policija hapsi te imigrante koji traže azil u Mađarskoj ili nastoje da se domognu drugih zemalja EU, a prvenstveno Njemačke.

Visoki zvaničnici policija Mađarske, Srbije, Austrije i Njemačke su se na sastanku u ponedjeljak dogovorili o znatno tješnjoj saradnji s ciljem da se spriječi ilegalna imigracija.

Bonus video: