Miroslav Mišković negirao krivicu

"Bog mi je najveći tužilac", naglasio je Marko Mišković, poslije čega je njegov advokat kazao da je Mišković mlađi emotivno reagovao i da je na taj način želio da pokaže da "jasno vidi u kom pravcu sve ide i da mu je svejedno ko će da ga brani"
84 pregleda 2 komentar(a)
Miroslav Mišković, Foto: Beta/AP
Miroslav Mišković, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.02.2015. 19:53h

Miroslav Mišković, njegov sin Marko, Milo Đurašković i još 12 optuženih su po drugi put negirali krivicu za zloupotrebe u preduzećima i utaju poreza.

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković, Marko Mišković, vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković i ostali optuženi su se kratko izjasnili o krivici pošto je suđenje počelo ispočetka pred Specijalnim sudom u Beogradu, jer su krajem 2014. godine objedinjeni postupci koji su se do tada odvojeno vodili.

Spojeni su postupci u kojima se Miroslavu Miškoviću, Đuraškoviću i ostalim optuženima sudilo za poresku utaju i zloupotrebe u putarskim preduzećima, sa postupkom koji je vođen protiv Đuraškovića za malverzacije u kruševačkoj fabrici maziva "FAM".

U skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, optuženi su se izjasnili o krivici, a zamjenica tužioca za organizovani kriminal Tamara Ristić pročitala je optužnice iz oba predmeta.

Svi optuženi su ponovili da su razumjeli optužnicu, da se ne osjećaju krivim ni po jednoj tački optužbe i najavili da će u nastavku suđenja ponovo iznijeti odbranu.

Jedino je Miroslav Mišković naglasio da ne razumije optužbe koje mu se stavljaju na teret.

"Ja razumijem jezik, ali ne i predmet optužbe. O ovom predmetu će se pisati u istoriji i to nije dobro za Srbiju, a posebno ne za pravosuđe, gdje je još protivzakonito kupovati akcije po nižoj cijeni, a prodavati ih po višoj", rekao je on.

Njegov sin Marko takođe je ponovio da nije kriv.

On je od predsjedavajuće sudkog veća Maje Ilić zatražio da mu se dodijeli advokat po službenoj dužnosti.

"Bog mi je najveći tužilac", naglasio je Marko, poslije čega je njegov advokat Zdenko Tomanović zatražio konsultacije sa klijentom, a potom saopštio da će ga zastupati još sjutra.

Tomanović je poslije suđenja kazao da je Marko Mišković emotivno reagovao i da je na taj način želio da pokaže da "jasno vidi u kom pravcu sve ide i da mu je svejedno ko će da ga brani".

Tomanović je ocijenio i da je pokretanje postupka ispočetka "bitno prolongiranje procesa".

"Nisam mogao da vjerujem da će biti prihvaćen zahtjev za spajanje postupka, jer su obje postupajuće sudije bile protiv toga, to je urađeno protivno zakonu o krivičnom postupku", rekao je Tomanović.

On je na suđenju zatražio da se odviji postupak koji se vodi zbog utaje poreza, ali je sudija Maja Ilić taj zahtjev odbila.

Današnje suđenju stavljena je i tačka na strane posmatrače.

Sudija Maja Ilić dozvolila je prisustvo posmatrača sa prevodiocima, ali u dijelu sudnice u kome sjedi publika, a ne učesnici postupka.

Advokat Tomanović je pozivajući se na Konvenciju Ujedinjenih nacija zatražio da im se obezbijedi simultani prevod, kao i da sjede u sudnici gdje je to omogućeno strankama.

Sudija Ilić je oštro reagovala na takav zahtjev, ukazujući da Zakon o krivičnom postupku ne poznaje strane posmatrače i da Tomanović, koji ih je i pozvao treba i da brine o njima.

"Vi ste ih pozvali, znači vi ste njihov domaćin i vi treba da ih organizujete. Mogu da prisustvuju, dobrodošli su, ali u dijelu gdje sjedi publika i svako dalje pominjanje posmatrača smatraću pritiskom na sudu", istakla je sudija.

Pojedini advokati odbrane isto su imali zamjerke što sjede u dijelu predviđenom za publiku, s obzirom na to da je suđenje počelo u sudnici u Palati pravde, koja je manja od sudnice u zgradi u Ustaničkoj ulici.

Oko desetak advokata nije imalo sto, zbog čega su istakli da "nemaju osnovne uslove za rad" i da je povređeno pravno na ravnopravnost stranaka u postupku.

"Osjećam se diskriminisanim u odnosu na tužioca koji može da hvata bilješke, ima gdje da stavi spise, a gdje ja da pišem - na kolejnima. Osjećam se diskriminisano i u odnosu na druge advokte koji zastupaju, neke koji su možda važniji u ovom postupku", rekao je advokat Jugoslav Tintor.

U objedinjenom postupku tereti se 15 osoba, Miroslav Mišković, njegov sin Marko, Milo Đurašković, Dejan Jeftić, Risto Ristić, Bora Jelić, Branislav Jovanović, Ljiljana Kostić, Srđan Filipović, Milutin Gašević, Zoran Mihailović, Zdravko Rašo, Predrag Filipović, Živojin Petrović i Jadranka Badrić.

Po optužnici koja je podnijeta u novembru 2011. godine Milo Đurašković, Risto Ristić, Dejan Jeftić, Bora Jelić, Branislav Jovanović i Ljiljana Kostić terete se da su u periodu od 6.4.2007 do 31.12.2010. godine oštetili preduzeće FAM za oko tri milijarde dinara.

Oni su optuženi da su svojim djelovanjem i iskorišćavanjem svoga položaja omogućili da Đurašković kao vlasnik korporacije "Šer" ostvari protivpravnu imovinsku korist u visini od 1,7 milijarde dinara i to tako što su izvlačili novac iz FAM-a po raznim osnovama i uplaćivali ga Đuraškoviću.

Druga optužnica u kojoj se osim Miškovića tereti još 10 osoba, podnijeta je 2013. godine i njom je su oni optuženi da su u periodu od 20015. do 2006. godine svojim poslovanjem oštetili putarska preduzeća i budžet Srbije za više miliona eura, ali i da su utajili porez za 472 miliona dinara.

Suđenje će biti nastavljeno sjutra u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici.

Bonus video: