Porodica Broz ljuta na Amfilohija: U Kući cvijeća držao opelo bez dozvole

"I Tito i Jovanka bili su komunisti do poslednjeg dana i izjašavali su se kao Jugosloveni. Nisu bili vjernici i nikada ne bi pristali da im popovi drže službu nad odrom"
270 pregleda 152 komentar(a)
Jovanka Broz sahrana, Foto: Reuters
Jovanka Broz sahrana, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2015. 18:05h

Porodica nekadašnjeg predsjedničkog bračnog para Broz, Tita i Jovanke, ljuta je na mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, zato što ih je, kako kažu, "obmanuo zbog sopstvene promocije".

"Vladika Amfilohije je, prije dvije nedjelje, pozvao Jovankinu sestru Nadu i pitao da li bi neko od porodice pošao sa njim u Kuću cvijeća, da se pokloni njenim sjenima", rekao je Titov unuk Joška Broz ua "Večernje novosti".

Kako je naveo pošli su Nada i Goran, sin Jovankine treće sestre, Zore, koja je bolesna.

Kad su se približili Titovom i Jovankinom grobu, Nada Budisavljević i Goran Aleksić ostali su, kako navode "Novosti" zatečeni: vladika Amfilohije je počeo da služi opelo.

"Bilo je to mimo bilo kakvog dogovora. Mitropolit je znao, da je unaprijed rekao šta mu je namjera, niko od Jovankine familije ne bi pristao. Jer, on je već pitao da drži opelo na njenoj sahrani, pa su sestre odbile".

Mitropolit Amfilohije izjavio je, nakon Jovankine smrti, u oktobru 2013, kako navode "Novosti", da ona zaslužuje opelo.

Tada je izjavio i da je Jovanka bila vjerujuća, i da se iz knjige o njoj vidi da je njena porodica dala 70 sveštenika i mnogo oficira.

Joška Broz je to demantovao:

"I Tito i Jovanka bili su komunisti do poslednjeg dana i izjašavali su se kao Jugosloveni. Nisu bili vjernici i nikada ne bi pristali da im popovi drže službu nad odrom".

Joški nisu jasne namjere mitropolita crnogorsko-primorskog, a ne bi ga, kako kaže, čudilo da je to još jedan atak države na Brozove, kao što je ostavinska rasprava poslije smrti nekadašnjeg doživotnog predsjednika Jugoslavije. Maratonska podjela imovine ušla je, s januarom, u 33. godinu, bez ikakve nade da će se uskoro nazrijeti pomak.

"Oni čekaju da svi mi pomremo, prvo da ništa ne bismo dobili, a drugo da se sakrije ko je sve i šta pokrao sa spiska stvari koje su ostale iza djede i Jovanke. Ili možda čekaju da pomru ti koji su krali. Trebalo je odavno da podijele ono za šta se nesporno zna gdje je, pa onda nek tragaju za ostalim", kazao je Joška.

Bonus video: