"Srbija je okupator BiH": Josipović odlikovao Ganića

Zahvalivši na odlikovanju, Ganić je Srbiju optužio da je "rušitelj Jugoslavije" i "okupator BiH", te rekao da se ne osjeća sigurnim da putuje u Srbiju
59 pregleda 37 komentar(a)
Ivo Josipović, Foto: Beta
Ivo Josipović, Foto: Beta
Ažurirano: 09.02.2015. 14:34h

Odlazeći predsjednik Hrvatske Ivo Josipović odlikovao je člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, koga Srbija traži zbog ratnih zločina.

Uručujući odlikovanje Ganiću, Josipović je rekao: "Srećan sam i sada kada posljednji put uručujem odlikovanje vama koji ste ih zaslužili".

Zahvalivši na odlikovanju, Ganić je Srbiju optužio da je "rušitelj Jugoslavije" i "okupator BiH", te rekao da se ne osjeća sigurnim da putuje u Srbiju.

On smatra da je Srbija i dalje "glavni problem Balkana" i dodao da podržava Hrvatsku da uslovi ulazak Srbije u EU. "Ovo odlikovanje znači mi puno. Ja sam podržao razvoj Hrvatske, njegovu legitimnu odbranu, kada su topovi s jednog broda bivše JNA gađali sistematski svaki hotel u Dubrovniku. Tada sam na CNN-u rekao, ako međunarodna zajednica sada ne reaguje neće biti dobro. Naša granica je dugačka hiljadama kilometara, naše veze su jake, bošnjačka zajednica je jaka i sada je jasno da je pravda došla na svoje. Nema više turbulencija među nama. Mi slijedimo Hrvatsku koja je članica EU", rekao je Ganić, prenijela je TV N1. Srbija je protiv Ganića podigla optužnicu za ratne zločine jer ga krivi za smrt najmanje 18 vojnika u napadu na kolonu JNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Bonus video: