Koha ditore: Za SAD sa ili bez razmjene teritorija, rješenje je obostrano priznanje Srbije i Kosova

Što se tiče vremena postizanja sporazuma američka administracija nema neki određeni rok, ali smatra da je 2019. godina istorijska za sporazum između Kosova i Srbije
1716 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Administracija SAD ne podržava neko određeno rješenje kao rezultat dijaloga Kosova i Srbije uključujući i razmjenu teritorije, izjavio je za Koha ditore neimenovani visoki američki zvaničnik.

Pod uslovom da mu se ne pominje ni ime niti položaj koji ima u američkoj administraciji, taj visoki zvaničnik je rekao da Vašington podržava mogućnost da dvije strane dođu do sporazuma, koji će obezbijediti međusobno priznanje, i u slučaju da taj sporazum predviđa korekciju granice ili razmjenu teritorija.

Prema njemu, to je pitanje koje se tiče srpske i kosovske strane i to treba da bude dio šireg sporazuma, koji se bavi i mnogim drugim pitanjima.

On je kazao da SAD treba još jednom da sagledaju sporazum kako bi se osiguralo da nije u suprotnosti sa vrijednostima i interesom SAD, što znači da za SAD nije prihvatljiv bilo koji sporazum.

Što se tiče vremena postizanja sporazuma američka administracija nema neki određeni rok, ali smatra da je 2019. godina istorijska za sporazum između Kosova i Srbije.

Prema američkom zvaničniku, proljeće nije rok niti je značajno ako se sporazum postigne u aprilu, septembru ili decembru.

On je rekao da je opšte osećanje u Vašingtonu da 2019. godina predstavlja mogućnost postizanja istorijskog sporazuma između Kosova i Srbije.

Američka administracija smatra da bi sporazum sa Srbijom, Kosovu otvorilo put učlanjenja u UN i EU, iako to tako takođe zavisi i od drugih stranih faktora, kazao je neimenovani američki zvaničnik.

Bonus video: