Kosovari bježe u Mađarsku, ona bi da im zatvori kapiju

Sa obje strane mađarsko-srbijanske granice, reporter Rojtersa je juče vidio desetine muškaraca, žena i djece kako prolaze kroz kanal pun vode da bi se domogli teritorije EU, prije nego što pređu pješice 10 kilometara do najbližeg mjesta Ašotalom
77 pregleda 40 komentar(a)
Kosovari Mađarska, Foto: Reuters
Kosovari Mađarska, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2015. 13:50h

Mađarska mora "zatvoriti kapiju" za ekonomske migrante, rekao je juče glavni saradnik premijera Viktora Orbana, pozvavši na akciju za suzbijanje dramatičnog porasta Kosovara koji noću krišom idu kroz kanale i šume da bi se domogli Evropske unije.

Navodeći da sve više Kosovara prelazi granicu Srbije, bježeći od siromaštva i nezaposlenosti, Rojters piše da je njih oko 30.000 od septembra zatražilo azil u Mađarskoj, u poređenju sa 6.000 tokom cijele 2013.

"Mislimo da je to izuzetno zabrinjavajuće i stoga je parlamentarna grupa stranke Fides-KDNP jasno saopštila vladi da se kapije Mađarske moraju zatvoriti za ekonomske imigrante", rekao je na konferenciji za novinare Antal Rogan, šef poslaničkog kluba Orbanove stranke Fides.

Sa obje strane mađarsko-srbijanske granice, reporter Rojtersa je juče vidio desetine muškaraca, žena i djece kako prolaze kroz kanal pun vode da bi se domogli teritorije EU, prije nego što pređu pješice 10 kilometara do najbližeg mjesta Ašotalom.

Kada stignu tamo, mnogi dospiju u pritvor i prijave se za azil kako bi spriječili da budu odmah deportovani, koristeći vrijeme potrebno za rješavanje njihovih prijava da umaknu imigracionim vlastima i nastave zapadno kroz Šengen zonu, piše Rojters.

"Svi ti ljudi su sa Kosova jer vlada siromaštvo", rekao je Malsor Sadiku iz grupe od 40-45 Kosovara.

"Nema posla, nema novca. Odlučili smo da odemo sa Kosova i potražimo posao i bolji život", rekao je dok je išao ka Ašotalomu.

Gradonačelnik Ašotaloma i istaknuti desničarski aktivista Laslo Toroskaj se zalaže za sprečavanje priliva. On je situaciju nazvao "apokaliptičnom".

"Prelaze međunarodnu granicu, koja je potpuno nezaštićena. Ovdje svako, ali baš svako, može ući u EU".

Orbanov saveznik Rogan je pozvao na „nacionalne konsultacije“ o tome da li bi tražioce azila trebalo držati u pritvoru dok se odlučuje o njihovim zahtjevima i da li bi trebalo izmijeniti zakon tako da se ilegalni imigranti "odmah izbacuju".

"Ubijte me, samo me ne vraćajte na Kosovo"

Broj žitelja Vučitrna je za nekoliko mjeseci opao za sedam odsto. Više od 400 djece je ispisano iz škola u tom gradu a 5.000 širom Kosova, piše Rojters.

Porodice za 15 eura po osobi putuju autobusom do Beograda a potom ponovo autobusom do Subotice, odakle taksijem produžavaju do granice.

"Ovo je kapija za Evropu", kaže mađarski graničar Zoltan Salinger. "Starije kolege su mi rekle da su 1998. uhvatile ukupno 34 imigranta. Sada ih je 500-600 svakog dana".

Predsjednica Kosova je posjetila Vučitrn da pozove ljude da ostanu.

"Morate ostati ovdje sa nama da tražimo rješenje", rekla je Atifete Jahjaga. Jedan muškarac je viknuo: "Večeras idem u Mađarsku. Drugi je kazao: Gospođo predsjednice, nađite mi posao i ne idem sa Kosova".

Gazmend Džema (28), njegova supruga i trogodišnja ćerka imaju karte za utorak veče za jedan od 10 krcatih autobusa koji svaku noć idu u Beograd.

"Odlučio sam da odem sada jer kažu da je puno lakše", rekao je za Rojters.

Kada stigne u Mađarsku, kaže da će reći: "Ubijte me, samo me ne vraćajte na Kosovo, jer tamo nema ništa".

Bonus video: