Glavaš ostaje na slobodi

Odluka vanraspravnog vijeća je da se odbija zahtjev državnog tužilaštva za određivanje istražnog zatvora. Razlozi za to su mnogobrojni, a biće potanko obrazloženi u pisanoj formi", kazao je nakon ročišta Glavašev advokat Dražen Matijević
0 komentar(a)
Branimir Glavaš, Foto: Betaphoto
Branimir Glavaš, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 06.02.2015. 15:47h

Zagrebački Županijski sud u petak je odbio zahtjev da se Branimiru Glavašu odredi istražni zatvor, jer je zauzeo stav da ne postoji opasnost od bijega, ali ni mogućnost tzv. obligatornog pritvora koji zakon propisuje za nepravosnažne kazne veće od pet godina, javlja portal Index.hr.

"Odluka vanraspravnog vijeća je da se odbija zahtjev državnog tužilaštva za određivanje istražnog zatvora. Razlozi za to su mnogobrojni, a biće potanko obrazloženi u pisanoj formi", kazao je nakon ročišta Glavašev advokat Dražen Matijević.

Pojasnio je da je vijeće uvažilo argumente odbrane kako "ne postoji opasnost od bijega niti mogućnost obligatornog istražnog zatvora jer je on konzumiran trenutkom kada je presuda postala pravosnažna i kada je Glavaš bio upućen na izdržavanje kazne".

Posjetio poslanike

Glavaš je danas u Saboru Hrvatske posjetio poslanike svoje stranke - Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje.

U Sabor je došao prije odlaska na Županijski sud u Zagrebu gdje na ročištu u podne vanraspravno vijeće tog suda treba da odluči o novom zahtjevu tužilaštva za određivanje istražnog zatvora Branimiru Glavašu, koji je nedavno pušten iz mostarskog zatvora gdje je služio zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina 1991.

On je novinarima rekao da smatra da nema elemenata da mu se odredi istražni zatvor, kako to traži tužilaštvo, ali da će prihvatiti odluku suda.

"Možda će se dogoditi, s obzirom da čujem da je zatvor pretrpan i Remetinec nema mjesta, da me zapadne da se premijer (Ivo) Sanader i ja nađemo još večeras u Remetincu", rekao je dobro raspoloženi Glavaš novinarima.

Branimir Glavaš se prije pet dana, poslije više od pet godina koliko je bio u zatvoru, vratio iz BiH u Osijek.

Pošto je Ustavni sud Hrvatske nedavno poništio pravosnažnu presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. i zatražio da se postupak ponovi, Glavaš je pušten iz zatvora u Mostaru u kojem je bio više od pet godina. U BiH je završio pošto je uoči izricanja presude u Hrvatskoj pobjegao u susjednu državu, čije državljanstvo, uz hrvatsko, ima.

Od puštanja iz zatvora Glavaš se nalazio u Drinovcima u BiH, gdje ima kuću, jer je za njim bila na snazi hrvatska potjernica.

Vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u međuvremenu je povuklo potjernicu uz objašnjenje da je odluka o određivanju istražnog pritvora po sili zakona prestala da važi čim je on počeo da izdržava zatvorsku kaznu u BiH.

Tužilaštvo je, međutim, ponovo tražilo određivanje pritvora, jer je na snazi prvostepena presuda Županijskom suda u Zagrebu kojom je Glavaš zbog ratnih zločina osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu.

Glavaševi advokati smatraju da nema osnova za određivanje pritvora, jer je u istražnom zatvoru proveo više od pet godina, dok istražni zatvor s produženjima u njegovom slučaju može da traje najduže četiri godine.

Bonus video: