Šesnaest godina od sastanka u Rambujeu

Dva dana kasnije NATO je počeo bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije, što je poslije 78 dana rezultiralo povlačenjem jugoslovenskih snaga sa Kosova i uspostavljanjem privremene administracije UN u pokrajini (UNMIK)
1 komentar(a)
Rambuje, Foto: Shutterstock
Rambuje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.02.2015. 09:34h

Danas se navršava 16 godina od pregovora u dvorcu Rambuje kod Pariza, kada je počela mirovna konferencija o Kosovu na kojoj su učestvovali predstavnici vlasti u Srbiji i kosovskih Albanaca, uz prisustvo međunarodnih zvaničnika.

Konferencija, koja je trajala 17 dana, završena je neuspjehom, a međunarodna Kontakt grupa je odlučila da se pregovori delegacija Vlade Srbije i kosovskih Albanaca o rješenju kosovske krize nastave 15. marta u Parizu.

Šef delegacije Vlade Srbije na pregovorima o Kosovu Ratko Marković je rekao da je sastanak u Rambujeu bio sastanak na kome se delegacije dvije strane, koje je trebalo da razgovaraju i postignu sporazum, "nikada nisu sastale, da pravila za rad sastanka nikada nisu utvrđena i da je rezultirao u izjavi, a ne u sporazumu, kako uobičajeno rezultiraju takvi sastanci". Delegacija kosovskih Albanaca prihvatila je u načelu predlog sporazuma o rješenju kosovske krize koji je predložila Kontakt grupa.

Delegacija Vlade Srbije prihvatila je takođe u načelu taj predlog, ali je ostala pri stavu da se ne dozvoli prolazak kroz zemlju trupama NATO i da međunarodne snage na Kosovu budu pod okriljem UN. Druga runda pregovora o Kosovu, koja je počela 15. marta u Parizu, završena je poslije četiri dana, takođe neuspjehom. Državna delegacija Srbije i delegacija kosovskih Albanaca potpisale su 18. marta različite sporazume. Delegacija kosovskih Albanaca potpisala je sporazum koji su ponudili međunarodni pregovarači, dok je državna delegacija Srbije potpisala sopstveni predlog političkog sporazuma - Sporazum o samoupravi na Kosovu i Metohiji.

Ni u posljednjem pokušaju, 22. marta 1999, specijalni izaslanik SAD Ričard Holbruk nije uspio da ubijedi tadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića da prihvati sporazum o Kosovu i razmještanje stranih trupa u pokrajini.

Neuspješne razgovore s jugoslovenskim predsjednikom prije Holbruka, imali su i međunarodni posrednici za Kosovo Boris Majorski, Volfgang Petrič i Kristofer Hil. Dva dana kasnije, 24. marta, NATO je počeo bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije, što je poslije 78 dana rezultiralo povlačenjem jugoslovenskih snaga sa Kosova i uspostavljanjem privremene administracije UN u pokrajini (UNMIK). U februaru 2008, Evropska unija odobrila je slanje na Kosovo misije Euleks, sa zadatkom da postepeno preuzme sve nadležnosti od UNMIK-a.

Misija EU na Kosovu s početnim operativnim kapacitetom počela je da djeluje 9. decembra 2008. godine. U međuvremenu Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost, 17. februara 2008, koju je u proteklih sedam godina priznalo preko sto država, među kojima su SAD, Velika Britanija, Francuska, Australija, zemlje regiona, osim BiH, i 22 članice Evropske unije. Tri godine kasnije u Briselu su počeli razgovori Beograda i Prištine o životnim i drugim pitanjima, uz posredovanje predstavnika EU.

Pregovori na višem nivou počeli su 19. oktobra 2012. kada su se u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice za spoljnu politiku Ketrin Ešton, po prvi put sreli premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači.

Sastanak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i predsjednice Kosova Etifete Jahjage održan je 6. februara 2013. u Briselu, upravo na godišnjicu početka neuspjelih pregovora u Rambujeu. U međuvremenu su, u skladu sa postignutim dogovorom u Briselu, imenovani oficiri za vezu Srbije i Kosova, Dejan Pavićević, direktor Kancelarije za stručne i operativne poslove u pregovaračkom procesu i ambasador Kosova u Hrvatskoj Valjdet Sadiku. U aprilu 2013. godine premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači potpisali su Sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Bonus video: