Milanović poziva Srbiju da povuče zakon o ratnim zločinima

"Da se ovo ne bi pretvorilo u nekakav politički ping-pong ili kontinuirane pristiske, zdravorazumski je odmah reći da se s takvim zakonom ne može ući u EU i da to Hrvatska neće dopustiti. Mi to ne radimo drugima i nećemo dopustiti da drugi to nama rade", poručio je Milanović
5 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: Betaphoto/HINA
Zoran Milanović, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 05.02.2015. 15:03h

Premijer Hrvatske Zoran Milanović pozvao je danas vlasti u Beogradu da povuku zakon prema kojem je Srbija proširila nadležnost za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na prostoru Hrvatske, jer "iskače iz pravih okvira Evropske unije".

"Da se ovo ne bi pretvorilo u nekakav politički ping-pong ili kontinuirane pristiske, zdravorazumski je odmah reći da se s takvim zakonom ne može ući u EU i da to Hrvatska neće dopustiti. Mi to ne radimo drugima i nećemo dopustiti da drugi to nama rade", poručio je Milanović na sjednici Vlade.

Riječ je o izmenama i dopunama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine koje su u Srbiji stupile na snagu 1. januara 2010. godine.

Milanović je rekao da će Srbija morati da povuče taj zakon, jer EU funkcioniše po određenim pravilima u području pravosudne saradnje i evropskog naloga za hapšenje. "Zakon koji je na snazi u Srbiji iskače iz tih okvira. To je, naprosto, pravilo ponašanja", rekao je Milanović.

On je naglasio da je Hrvatska članica EU, ali da "to ne zloupotrebljava".

"Nije dopušteno, nije prihvatljivo, ni u skladu s evropskim nalogom za hapšenje, da se propisuje takva vrsta jurisdikcije u okvirima EU", poručio je hrvatski premijer.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da Hrvatska "preduzima sve mjere da bi dovela Srbiju u situaciju da mora da povuče taj zakon".

"Oni su tim zakonom prekšili međunarodne obaveze i ušli u prostor Hrvatske i na određeni način se miješaju u naše unutrašnje stvari. Radi se o procesuiranju zločina počinjenih u našoj državi, nad našim državljanima, često od strane naših državljana", objasnio je Miljenić i dodao da se ti procesi moraju voditi u Hrvatskoj.

On se osvrnuo i na slučaj hrvatskog ratnog veterana Veljka Marića koji je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina u Grubišnom Polju 1991.

Miljenić je rekao da Hrvatska čini sve da bi zaštitila njegova prava i da bi on bio prebačen na služenje kazne u Hrvatsku, ali da se to ne može bez dogovora sa Srbijom. Ministar je dodao da na njegov posljednji zahtjev da se Marićev postupak prepusti hrvatskom pravosuđu i da se on prebaci u Hrvatsku, Srbija nije ni odgovorila.

Bonus video: