Hrvatskoj prijeti deflacija: Samo na prvi pogled je situacija povoljna

Analitičari Hrvatske privredne komore (HGK) smatraju da će upravo cijene nafte imati kritičnu ulogu kod formiranja indeksa potrošačkih cijena tokom ove godine. Oni procjenjuju da će se rast potrošačkih cijena kretati blizu nule, ali je ipak pozitivan do jedan odsto
1 komentar(a)
Hrvatska kuna, Foto: Shutterstock
Hrvatska kuna, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.02.2015. 11:19h

Hrvatskoj prijeti deflacija, u kojoj je prošle godine prvi put u istoriji, zabilježen pad potrošačkih cijena.

Evropska centralna banka (ECB) nedavno je najavila monetarne mjere kako bi podstakla rast privrede eurozone i suzbila rizike od deflacije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je ranije da su potrošačke cijene u Hrvatskoj u decembru prošle godine pale 0,5 odsto na godišnjem nivou, dok su u cijeloj prošloj godini bile prosječno 0,2 odsto manje nego prije godinu.

To je posljedica pada cijena nafte na svjetskom tržištu dok situaciju dodatno otežava slabost domaće potražnje, prenosi Poslovni.hr.

Cijene goriva u Hrvatskoj znatnije su počele da padaju tek u posljednja dva mjeseca prošle godine, pa su u decembru bile niže 5,9 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Analitičari Hrvatske privredne komore (HGK) smatraju da će upravo cijene nafte imati kritičnu ulogu kod formiranja indeksa potrošačkih cijena tokom ove godine. Oni procjenjuju da će se rast potrošačkih cijena kretati blizu nule, ali je ipak pozitivan do jedan odsto.

"Deflacija, odnosno pad cijena, omogućuje kupovinu veće količine robe za istu količinu novca, što na prvi pogled, iz ugla potrošača, izgleda kao povoljna opcija. Međutim, deflacija dovodi do pada privredne aktivnosti i rasta nezaposlenosti što u dužem periodu dovodi do ekonomske depresije", navode analitičari HGK.

Deflacija predstavlja velik rizik za poslovanje kompanija, mogli bi pasti njihovi prihodi, što vodi smanjenju proizvodnje i investicija kao i otežanoj otplati dugova.

Nastavak deflacije mogao bi otežati izlazak hrvatske privrede iz recesije, jer ako deflacija ima dugotrajniji i strukturni karakter, za privredu predstavlja veliku opasnost.

Bonus video: