Lavrov: Prestanite da od Srbije tražite da se opredijeli za Moskvu ili Brisel

U toku su pregovori o članstvu u EU, pregovara se o raznim poglavljima i EU se ne libi da kaže da Srbija prije svega mora da prizna Kosovo da bi postala članica, a drugo da se pridruži politici EU prema Rusiji uključujući i uvođenje sankcija"
1534 pregleda 0 komentar(a)
Lavrov, Foto: Reuters
Lavrov, Foto: Reuters

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas u Moskvi da Evropska unija ne bi trebalo da zahtjeva od Srbije da se opredijeli između nje i Rusije.

EU bi trebalo da se odrekne kolonijalne logike "ili-ili" i prestane da traži od Srbije da bira između Rusije i EU, rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare.

"U toku su pregovori o članstvu u EU, pregovara se o raznim poglavljima i EU se ne libi da kaže da Srbija prije svega mora da prizna Kosovo da bi postala članica, a drugo da se pridruži politici EU prema Rusiji uključujući i uvođenje sankcija", dodao je Lavrov nazvavši zauzimanje takvih stavova nepristojnim.

Prema njegovim riječima, politiku prema Rusjii diktira agresivna manjina koja zahtijeva da i ostale članice zauzmu stav koji je je pun predrasuda i diskriminatorski prema Rusiji.

Rusija se zalaže za povratak saradnji, ali na osnovu balansa interesa svih strana a ne da se jednoj strani nameću stavovi koji formira mala grupa država, izjavio je ruski ministar.

Bonus video: