BiH: Izvoznici oružja prijete tužbom ministru

Tučić podnio je ostavku na funkciju prošle sedmice zbog neslaganja sa stavom ostalih državnih institucija da BiH treba da proda određenu količinu oružja Ukrajini, zemlji koja ratuje protiv Rusije
0 komentar(a)
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.01.2015. 18:56h

Preduzeće UNIS grup iz Sarajeva, koje se bavi proizvođom oružja, najavilo je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borisa Tučića, zbog ugožavanja izvoza u Ukrajinu.

U preduzeću UNIS navode da će Tučića, koji je prošle sedmice podnio ostavku, tužiti zbog zloupotrebe ovlašćenja, pošto ga smatraju odgovornim za ugrožavanje posla vrijednog 10 miliona konvertibilnih maraka (pet miliona eura), jer nije potpisao dozvolu za izvoz oružja iz BiH u Ukrajinu.

UNIS grup je u septembru 2014. podnijela Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zahtjev za izdavanje dozvole za izvoz oružja u Ukrajinu. To ministarstvo je za dobilo saglasnost Ministarstva odbrane, Ministarstva sigurnosti, Ministarstva spoljnih poslova i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

"Kada su sve te saglasnosti prikupljene došlo je vrijeme da ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Boris Tučić stavi potpis na dozvolu. Umjesto potpisa Tučić je dokumentaciju stavio u ladicu. Ministar Tučić je dužan da izda dozvolu, on mora poštovati zakon, a pošto on to nije uradio mi ćemo iskoristiti sva naša zakonska prava da dalje djelujemo", kazao je za sarajevsku TV1 direktor UNIS grupe Suvad Osmanagić.

Tučić, koji je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata, podnio je ostavku na funkciju prošle sedmice zbog neslaganja sa stavom ostalih državnih institucija da BiH treba da proda određenu količinu oružja Ukrajini, zemlji koja ratuje protiv Rusije.

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov kazao je da "Rusija veoma cijeni potez ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borisa Tučića, koji je podnio ostavku da bi onemogućio izvoz municije u Ukrajinu, u svijetlu činjenice da bi realizacija takvog izvoza negativno uticala na mirovni proces".

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, iz Bosne i Hercegovine je prošle godine izvezeno 3,2 miliona kilograma oružja, municije, djelova oružja i vojne opreme u vrijednosti od 93,8 miliona maraka.

Bonus video: