Srbija gubi do 50 miliona eura godišnje u pogrebnoj djelatnosti

Direktor JKP Pogrebne usluge ocijenio da je neophodno pojačati kontrolu na terenu kako bi se eliminisale pojave oglašavanja, ometanja ožalošćenih i nelegalne prodaje na grobljima koja se nastavljaju i pored Uredbe Grada kojima se one zabranjuju
52 pregleda 3 komentar(a)
groblje, Čepurci, Foto: Luka Zeković
groblje, Čepurci, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.01.2015. 17:31h

Budžet Srbije svake godine gubi od 30 do 50 miliona eura zbog sive zone u pogrebnoj djelatnosti, izjavio je danas direktor Javno komunalnog preduzeća (JKP) Pogrebne usluge Dragan Baltovski.

Kako je saopštila Privredna komora Beograda, Baltovski je na skupu "Siva ekonomija i nelojalna konkurencija u komunalnoj delatnosti" rekao da se do te cifre dolazi kada se uzme u obzir da godišnje u Srbiji premine 100.000 ljudi i kada se sabere koliko je prijavljeno troškova oko sahrane.

Dodaje se da je direktor JKP Pogrebne usluge ocijenio da je neophodno pojačati kontrolu na terenu kako bi se eliminisale pojave oglašavanja, ometanja ožalošćenih i nelegalne prodaje na grobljima koja se nastavljaju i pored Uredbe Grada kojima se one zabranjuju.

"Posljedice trpe podjednako i beogradski kamenoresci i JKP Pogrebne usluge", rekao je Baltovski naglasivši da su kamenoresci iz Bogatića i Šapca preuzeli beogradska groblja i da samo jedan od njih godišnje podigne u Beogradu čak 500 spomenika.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da Poreska uprava počne redovno da kontroliše rad tih kamenorezaca i provjerava da li izdaju fiskalne račune i fakture i plaćaju PDV.

Gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Nina Jandrlić najavila je danas široke aktivnosti gradske vlade u suzbijanju sive ekonomije u svim oblastima.

Ona je pozvala sve koji su oštećeni ili imaju informacije o nelegalnim poslovima da se obrate ovom sekretarijatu.

Bonus video: