Sarajevo koči suđenje Keljmendiju

Keljmendi je, između ostalog, optužen za organizovani kriminal, teško ubistvo, šverc droge...
116 pregleda 1 komentar(a)
Naser Keljmendi, Foto: Koha Ditore
Naser Keljmendi, Foto: Koha Ditore
Ažurirano: 27.01.2015. 17:47h

Bosna i Hercegovina dozvolila je sudu u Prištini da svjedoke na suđenju Naseru Keljmendiju ispituje jednom nedjeljno video-konferencijskom vezom i to najduže tri sata.

Sutkinja koja vodi proces na Kosovu Ana Adamska Galant, tvrdi da je time sud u Sarajevu otežao i usporio suđenje Keljmendiju.

Kako prenosi prištinski dnevnik “Koha ditore” na jučerašnjem suđenju, Adamska Galant je kazala da će EULEX iskoristiti sve moguće kanale da ubijedi bosanske vlasti da budu kooperativnije: "Sud je želio da čuje svjedokinju Azru Sarić, ali nije uspio da obezbijedi njen pristanak da svjedoči video-konferencijskom vezom. Kroz komunikaciju sa Sarajevom shvatili smo da ćemo teško dobiti njeno svjedočenje”.

Podsjećajući da BiH i Srbija jedine u regionu nijesu priznale Kosovo, “Koha Ditore” podsjeća da je Sarajevo u slučaju Keljmendi odbijalo da sarađuje sa državnim organima na Kosovu, dok su teškoće imali i organi EULEX-a.

Adamska Galant kazala je da je sud u Sarajevu pružio nedovoljno vremena za ispitivanje svjedoka, pojašnjavajući da tri sata nijesu dovoljna za saslušavanje.

"To može biti dovoljno da se identifikuje svjedok, da mu se pročitaju prava i da se oprostimo. Radimo sve što je u našoj mogućnosti da sud u Sarajevu bude kooperativniji", kazala je ona.

Keljmendi je, između ostalog, optužen za organizovani kriminal, teško ubistvo, šverc droge...

Tužilac Andre Hjuz na početku suđenja rekao je da je Keljmendi ogranizovao ubistvo ratnog veterana i kriminalca Ramiza Delalića po naredbi bivšeg ministra policije BiH i vlasnika “Dnevnog avaza” Fahrudina Radončića.

Šejla Turković i Fahrudin Radončić dolaze u Prištinu

Sutkinja Adamska Galante, kako prenosi kosovski dnevnik, kazala je da svjedok Šeila Turković želi da svjedoči u Prištini. Turković će, kako je kazala, svjedočiti 18, 20, 23. i 26. marta.

Ona je supruga Zijada Turkovića, koji je u BiH osuđen na 45 godina zatvora za ubistva, pokušaje ubistva, šverc droge, razbojništvo, izazivanje opšte opasnosti... Šejla je na tom suđenju tvrdila da je njenom suprugu namješteno, a da iza svega stoje Keljmendi i Fahrudin Radončić.

Sudija je kazala da će u Prištini 25. i 26. marta svjedočiti i bivši ministar policije BiH Fahrudin Radončić. Ostali svjedoci iz BiH i Srbije svjedočiće putem video veze.

Bonus video: