U Prištini večeras mirno, privedeno 100 osoba

Prištinski mediji prenose da je povrijeđen i šef poslaničke grupe pokreta "Samoopredjeljenje" Visar Imeri
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2015. 19:55h

U Prištini je večeras mirno nakon današnjih demonstracija tokom kojih je došlo do žestokih sukoba između demonstranata i policije. Privedeno je 100 osoba, povrijeđeno 29 demonstranata i 56 policajaca.

Prištinske ulice su sada prazne, demonstranti su se oko 18 sati povukli, ali su na ulicama i dalje prisutne jake policijske snage. Mnoge ulice u centru grada su blokirane. U samom centru grada mnogi objekti su oštećeni, izlozi polupani, prenosi B92.

Direktor policije Kosova, Spend Madzuni, kazao je da je u današnjim nasilnim protestima u Prištini teško i lakše povrijeđeno 56 policajaca i da je do sada privedeno više od 100 osoba.

"Jednom policajcu je teško povrijeđena glava, drugom ruka. Ostali su dobili povrede po tijelu", rekao je Madzuni na konferenciji za novinare.

Madzuni je kazao da su protesti eskalirali u nasilne, kada se određene grupe nisu pridružile mirnim protestima, već su počele da ugrožavaju poredak i javnu bezbjednost. Direktor kosovske policije je rekao da se reagovala u zavisnosti od situacije i da je učinjeno ono što je, uobičajeno, ranije planirano za ovakve situacije.

On je dodao da je policija reagovala na osnovu zakonskog mandata za očuvanje bezbjednosti.

Više hiljada aktivista Samoopredjeljenja i građana Kosova okupilo se na Trgu Skenderbega u Prištini.

Opozicija je na današnjim demonstracijama tražila da Kombinat Trepča hitno postane javno preduzeće i da ministar za povratak i zajednice Aleksandar Jablanović podnese ostavku zbog uvrede "Majki Đakovice".

Jahjaga: Haos i nasilje su neprihvatljivi

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je upozorila da su neprihvatljivi haos i nasilje tokom današnjih demonstracija u Prištini i u izjavi za medije pozvala na red i mir.

Jahjaga je pozvala demonstrante da se mirno raziđu i da se ne sukobljavaju s policijom, jer, kako je poručila, "to je naša policija".

Predsjednica je pozvala sve političke partije da kroz dijalog riješe otvorena pitanja, prekidajući time nasilje na ulici.

"Protest je neotuđivo pravo garantovano Ustavom, ali to pravo ide zajedno sa odgovornošću, a današnje nasilje dovodi u pitanje red i zakon, i ozbiljno narušava sigurnost građana", ukazala je ona, prenosi agencija Beta.

Galerija

Bonus video: