Inauguracija Kolinde Grabar Kitarović pomjerena za 15. februar

Saradnici novoizabrane predsjednice potvrdili su da je jedan od razloga za ranije održavanje inauguracije to što je 15. februar neradni dan
0 komentar(a)
Kolinde Grabar Kitarović, Foto: Reuters
Kolinde Grabar Kitarović, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2015. 12:53h

Svečana ceremonija uvođenja u dužnost novoizabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović (46), biće održana u nedjelju, 15. februara, umjesto 18. februara, kako je očekivano, saopšteno je u Zagrebu.

Prema navodima pojedinih medija, do promjene datuma inauguracije došlo je zbog toga što je američki predsjednik Barak Obama za 18. februar najavio veliki samit o borbi protiv ekstremizma, što bi spriječilo veći broj šefova država ili vlada da tog dana dođu u Zagreb na inauguraciju hrvatske predsjednice.

Uz to, navodi Večernji list, daj događaj potpuno bi prekrio inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović.

Saradnici novoizabrane predsjednice potvrdili su da je jedan od razloga za ranije održavanje inauguracije to što je 15. februar neradni dan, pa je lakši dolazak zvanica, ali i taj što u srijedu 18. februara počinje korizma (uskršnji post).

U javnosti se od izbora kao datum inauguracije pominjao 18. februar, kada formalno prestaje mandat dosadašnjem šefu države Ivi Josipoviću. Na taj datum održane su posljednje tri inauguracije predsjednika.

Kao i ranije, inauguracija će biti održana na zagrebačkom Markovom trgu, gdje su sjedišta Vlade i Sabora, a prva predsjednica Hrvatske u istoriji u podne će položiti zakletvu pred predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec.

U drugom krugu izbora 11. januara, Kolinda Grabar Kitarović je kao kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice s minimalnom prednošću pobedila aktuelnog predsjednika Ivu Josipovića, kandidata vladajuće Socijaldemokratske partije.

Josipović se po završetku mandata vraća na zagrebački Pravni fakultet na kojem je prije nego što je postao predsjednik predavao na katedri za krivično procesno pravo.

Bonus video: