POZITIVNE VIJESTI

Slovenija dobila bolju ocjenu bonitetske kuće Mudis

Ta bonitetska kuća smatra da će dug Slovenije početi da se smanjuje i da je vlada na putu da realizuje cilj smanjenja budžetskog manjka ispod granice od tri odsto bruto domaćeg proizvoda već ove godine
74 pregleda 0 komentar(a)
Mudis, Foto: Reuters
Mudis, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2015. 14:38h

Bonitetska kuća Mudis (Moody's) je povećala ocjenu Slovenije za jedan stepen sa Ba1 na Baa3 sa stabilnim predviđanjem u budućnosti.

Politička atmosfera u Sloveniji je poboljšana što povećava mogućnost ostvarenja dodatnih i fiskalnih reformi, saopštio je pored ostalog Mudis, koji smatra da postignuta stabilizacija bankarskog sektora smanjuje buduće rizike za moguće dodatne pritiske na javne finansije.

Ta bonitetska kuća smatra da će dug Slovenije početi da se smanjuje i da je vlada na putu da realizuje cilj smanjenja budžetskog manjka ispod granice od tri odsto bruto domaćeg proizvoda već ove godine.

Navodi se i da bi ocjena boniteta Slovenije mogla biti i bolja u slučaju daljeg napretka u privatizaciji, fiskalnim reformama i u slučaju znakova pozitivnih promjena u upravljanju i konkurentnosti privrednog sektora, jer bi se time poboljšali kraktoročni izgledi za rast.

Ministarstvo finansija Slovenije saopštilo je da povećane ocjene boniteta, koje je Slovenija dobila od tri bonitetske kuće, uvrštava tu zemlju u države sa niskim rizikom.

U ovom trenutku u Sloveniji je neizvjestan ishod borbe između protivnika privatizacije i njenih pobornika.

Protivnici privatizacije su protiv dalje rasprodaje državne imovine, dok njeni pobornici kažu da je državna svojina jedan od ključnih kočničara privrednog razvoja.