POZITIVAN PRIMJER: Bivši poslanik platu koju prima po isteku mandata daje socijalno ugroženima

Skupština Crne Gore isplatila je prošle godine 25 hiljada eura za nadoknade bivšim poslanicima, koji su zbog rotacija u poslaničkim klubovima ustupili mjesta u parlamentu partijskim kolegama
51 pregleda 8 komentar(a)
Euro novac, Foto: Shutterstock.com
Euro novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.01.2015. 10:01h

Bivši poslanik u Parlamentu FBiH Mirza Ustamujić (DF) je čitav iznos plate koju je dobio nakon isteka mandata (1.250 eura), uplatio na račun Crvenog krsta BiH, za socijalno ugrožene, piše Klix.ba.

Ustamujić je jedan od poslanika prošlog saziva bh. parlamenta koji je podnio zahtjev za primanje plate godinu po isteku mandata, odnosno "bijelog hljeba". On će taj novac, piše Klix.ba, svaki mjesec uplaćivati organizacijama koje pomažu socijalno ugroženima.

"Dok se u javnosti polemiše da li političari trebaju ili ne dobiti 'bijeli hljeb', odlučio sam da podnesem zahtjev za to pravo koje mi zakon omogućava, ali ne da bih ga ja iskoristio za lične interese, već da bih barem taj 'bijeli hljeb' osigurao onima koji žive u teškim socijalnim uslovima", rekao je Ustamujić.

On je rekao da zbog sveopšteg nepovjerenja u sistem koji sigurno odricanje od budžetskih sredstava neće preusmjeriti na prave adrese, onih najugroženijih porodica, svoj postupak smatra moralnim činom koji je ufikasniji od praznog populističkog odricanja prava na naknadu po isteku mandata zastupnicima.

"Zagovornik sam ukidanja 'bijelog hljeba', ali isključivo uz precizno određenje da se ta sredstva iz budžeta usmjere za pomoć ugroženim građanima", kaže Ustamujić.

I njegove crnogorske kolege, prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, kao bivši poslanici imaju pravo da godinu nakon prestanka funkcije primaju nadoknadu u visini zarade koju su primali posljednjeg mjeseca funkcije ili dok ne nađu drugi angažman.

Skupština Crne Gore isplatila je prošle godine 25 hiljada eura za nadoknade bivšim poslanicima, koji su zbog rotacija u poslaničkim klubovima ustupili mjesta u parlamentu partijskim kolegama.

Bonus video: