BiH: Ekstremisti upali u džamiju

8 komentar(a)
Džamija, Foto: Shutterstock
Džamija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.01.2015. 08:20h

U sarajevsku džamiju upala su trojica ekstremista tokom vjerske službe džuma-namaza, rekao je za "Dnevni avaz" imam Muhamed Velić.

Jedan od ekstremista, kako piše "Dnevni avaz", povratnik je sa sirijskog ratišta.

"Dvojica su imala duže kose i brade, nauljene, a sva trojica su imala surmu na očima, onako kao kad se ide u rat i borbu. Glavni, koji je komandovao grupicom, stao je prvi ispred mene, skinuo jaknu, a onda se ukazala crna duga majica sa zastavom Islamske države", naveo je Velić.

Imam je objasnio da ga je jedan od ekstremista prekinuo tokom službe povicima "Lažeš!".

Velić je ocijenio da je ovaj incident neviđena uvreda i presedan na koji je morao da reaguje.

"Ne možeš ovdje i sada tako da govoriš! Ovo je džuma i hutba i treba da poštuješ njenu svetost! Ako nećeš i ako ti se ovo ne sviđa, izađi napolje! Ali, ovdje nered nećeš praviti! Je li ti jasno?", rekao je Velić ekstremistima.

Tada su ljudi u džamiji skočili prema njima, ljuti i isprovocirani vikali su: Napolje, bando! Napolje izlazite, kriminalci! Pola je džamije skočilo prema njima da se obračuna.

U MUP-u Kantona Sarajevo kažu nije prijavljeno nikakvo unošenje bilo kakvih zastava u džamiju.

"Dobili smo poziv građana da je tokom hutbe nepoznata osoba imamu rekla 'Lažeš', nakon čega je, kako nam je rečeno, napustila džamiju, a za njom su izašle još dvije osobe. Kada smo došli u džamiju, navedene osobe nismo zatekli, a ako ih pronađemo, protiv njih će biti podnijete prijave za narušavanje javnog reda i mira", rečeno je "Dnevnom avazu" u policiji.

Bonus video: