Novi Pazar: Više hiljada protestovalo zbog karikatura proroka Muhameda

"Za atentat u Parizu su krivi oni koji su naručili karikature, jer su time uvrijedili milijardu i po muslimana u svijetu, pa ako su dvojica ili trojica reagovala neprimjereno osudite ih, ali ne krivite islam i sve muslimane", izjavio je Malić
130 pregleda 69 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2015. 18:14h

Glavni imam Novog Pazara Irfan Malić ocijenio je danas u Novom Pazaru, na protestu zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda, da za ubistva karikaturista u Parizu nisu krivi muslimani, već oni koji su naručili karikature.

Malić je pred nekoliko hiljada ljudi kazao da ubistva karikaturista lista "Šarli ebdo" nisu terorizam, već atentat, kao i da islam nema veze sa terorizmom.

Nekoliko hiljada Novopazaraca protestovalo je danas u centru grada zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda u francuskom nedjeljniku "Šarli ebdo", ali i u drugim medijima.

Skup je protekao mirno, bez incidenata, a okupljeni nisu isticali nikakve parole, niti su, osim transparenta na kojem je pisalo "Muhamed s.a.w.s.", nosili druga obilježja.

"Za atentat u Parizu su krivi oni koji su naručili karikature, jer su time uvrijedili milijardu i po muslimana u svijetu, pa ako su dvojica ili trojica reagovala neprimjereno osudite ih, ali ne krivite islam i sve muslimane. Ukoliko to uradite, dovešćete sebe u problem, jer to u Evropi neće proći lako kao 11. septembar u Americi", izjavio je Malić.

On je rekao da su muslimani u Novom Pazaru imali moralnu obavezu da na ovaj način izraze protest zbog "blaćenja i kaljanja poslanika Muhameda i da mu tako pokažu da ga vole".

"Mi smo protiv svakog terora, nećemo uvredama uzvraćati na uvrede. Mi poštujemo i Isusa i Mojsija i jednako smo uvrijeđeni iako neko i njih vređa, jer mi ne pravimo razlike među poslanicima i u sve njih vjerujemo", istakao je Malić.

Na skupu je navedeno i da ga "nisu organizovali ni navijači, niti Muslimanski omladinski klub, već vjernici".

Galerija

Bonus video: