POČETAK RASPADA JUGOSLAVIJE

U Ljubljani obilježeno 25 godina napuštanja Kongresa SKJ

Ribičič je istakao da danas "nije teško objasniti koliko je bila velika greška aplauz prilikom našeg odlaska sa kongresa, a da ne govorim o stotinama hiljada mrtvih i milion prisilno raseljenih
70 pregleda 4 komentar(a)
Ljubljana, Foto: Beta/AP
Ljubljana, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.01.2015. 15:44h

Slovenački delegati na posljednjem kongresu Saveza komunista Jugoslavije obilježili su u Ljubljani 25. godišnjicu napuštanja tog kongresa što je označilo početak propasti komunizma i raspada bivše Jugoslavije.

"Programom 'Evropa zdaj' trasirali smo put u evropske integracije i na njega smo pozvali sve republike bivše Jugoslavije", rekao je na sinoćnjem skupu u Ljubljani bivši predsjednik Saveza komunista Slovenije Ciril Ribičič.

Ribičič je istakao da danas "nije teško objasniti koliko je bila velika greška aplauz prilikom našeg odlaska sa kongresa, a da ne govorim o stotinama hiljada mrtvih i milion prisilno raseljenih".

Delegacija SK Slovenije napustila je 14. Kongres SKJ 22. januara 1990, jer je odbijen njihovi predlog da se zaključci ne mogu donositi preglasavanjem.

Pored Ribičiča u delegaciji su bili i Milan Kučan koji je nakon osamostaljenja Slovenije dva puta biran za predsjednika, a kao najmlađi član sadašnji predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Kučan se na obilježavanju godišnjice napuštanja Kongresa SKJ prisjetio pritisaka na slovenačke komuniste od strane komunista Srbije koje je predvodio Slobodan Milošević, ali i partijske organizacije tadašnje JNA.

"Pritisci su bili tako jaki da sam odgovorio da su slovenački komunisti odgovorni slovenačkom narodu i slovenačkoj radničkoj klasi, da smo najprije Slovenci, a onda Jugosloveni", kazao je Kučan, dodavši kako se tada pokazalo da jačanje demokratskih tendencija u tadašnjoj Jugoslaviji nije bilo moguće.

Posljedice odlaska su bile raspad bivše države, rekao je dodajući da su se odlaskom slovenačkih delegata sa partijskog kongresa raspale sve integracione veze federacije.

Svi, koji su bili u Savezu komunista Slovenije mogu biti ponosni na svoj rad, jer su uvijek djelovali u interesu slovenačkog naroda, smatra Kučan.

"Plakala sam i danas mi je teško, jer SKJ nije uspio da se preobrazi u snažnu lijevu socijaldemokratsku stranku", rekla je Sonja Lokar i dodala da je plakala i zato jer je osjetila da će njeni "bivši partijski drugovi uvući čitav Balkan u bratoubilački rat".

Televizijski kadar u kom Sonja Lokar prilikom napuštanja velike sale centra Sava plače, jedan je od najupamtljivijih detalja tog događaja kao i čitave jugoslovenske drame.

"Do kraja života žaliću što smo na takav način izgubili Jugoslaviju, koja se usudila pokazati drugačiji put", rekla je još Lokar.

Predsjednik stranke Socijalnih demokrata Dejan Židan je rekao da su slovenački delegati odlaskom sa kongresa utrli put Slovenije u samostalnost i pluralizam.

Preporučujemo za Vas