Kežarovski pušten na uslovnu slobodu, masovan protest u Skoplju

Kežarovski je oktobra 2013. u Skoplju osuđen na četiri i po godine zatvora zato što je 2008. objavio dva teksta u časopisu „Reporter 92“, u kojima je otkrio identitet zaštićenog svedoka u slučaju ubistva, za koga se kasnije ispostavilo da je lažan
4 komentar(a)
Tomislav Kežarovski, Foto: Twitter
Tomislav Kežarovski, Foto: Twitter
Ažurirano: 20.01.2015. 14:43h

Makedonski novinar Tomislav Kežarovski, koji je u petak po hitnom postupku sproveden na izdržavanje zatvorske kazne, pušten je danas na uslovnu slobodu i naloženo mu je da se na izdržavanje zatvorske kazne javi 18. februara, javljaju lokalni mediji.

U Skoplju je danas održan masovan protest na kome se od aktuelnih vlasti tražilo puštanje na slobodu Kežarovskog.

Makedonski novinari kažu da njihov kolega nije smio biti osuđen zbog pisanja i sumnjaju da je presuda donijeta pod političkim pritiskom.

Kežarovski je oktobra 2013. u Skoplju osuđen na četiri i po godine zatvora zato što je 2008. objavio dva teksta u časopisu „Reporter 92“, u kojima je otkrio identitet zaštićenog svedoka u slučaju ubistva, za koga se kasnije ispostavilo da je lažan. Optuženi je poslije presude šest mjeseci proveo u istražnom zatvoru, nakon čega su mu vlasti zbog međunarodnih pritisaka dozvolile da ostatak kazne služi u kućnom pritvoru.

Apelacioni sud je skratio kaznu na dvije godine zatvora, s tim da Kežarovski umjesto u kućnom pritvoru, ostatak kazne od tri mjeseca i deset dana odsluži u zatvoru.

Bonus video: